Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Både for forbrugere og producenter fungerer markeder som en kommunikationsplatform, der har betydning for opbygning af tillid, tryghed og loyalit. Foto: Colourbox

18.11.2018 | Agro

Når kunde og bonde mødes

Madmarkeder, madfestivaler, gårdbesøg og smageaftner med lokalt producerede fødevarer er populært som aldrig før. Men hvad får forbruger og fødevareproducent egentligt ud af at møde hinanden? Det har forskere fra Institut for Fødevarer og Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, undersøgt.

Der er generel enighed om, at der er en række fordele forbundet med et kombinere produktion af grise og træbiomasse. Foto: Marianne Hestbjerg

18.11.2018 | Agro

Åbenlyse fordele, men også barrierer, når træer og grise gror side om side

Grise og træer er et godt match, og træer i svinefolden kan styrke dyrevelfærd og kvælstofbalance, men endnu er erfaringerne med træer og grise på samme område i den danske frilandssvineproduktion begrænsede.

Genet Y15 i hvede beskytter hveden mod gulrust. Søjlerne viser hvad der sker 1, 7 og 14 dage efter smitte med gulrust på celleniveau og på planten. Billederne i anden og fjerde række er fra hvede, der indeholder genet Y15, og det ses tydeligt, i hvor høj grad den modstår smitte. Foto: Nature Communications

07.11.2018 | Agro

Ny genetisk viden kan bidrage til at øge hvedens resistens mod plantesygdomme

Forskere fra Aarhus Universitet har bidraget til at skabe ny viden om resistens mod gulrust, der er en farlige svampesygdom i hvede. Resultaterne har global betydning.

Insekter skal bruges i kampen mod insekter i raps. Et nyt forskningsprojekter ser nærmere på metoden. Foto: Janne Hansen

07.11.2018 | Agro

Løbebiller og snyltehvepse skal beskytte raps

Naturlige fjender går hånd i hånd med moderne teknologi for at erstatte insekticider i kampen mod skadedyr i raps i et nyt projekt med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet.

Græs er en potentiel kilde til foderprotein. Foto: Jesper Rais

05.11.2018 | Agro

Protein på nye måder

Aarhus Universitet er med i et nyt bredt partnerskab vedrørende udvikling og forskning inden for dansk produktion af proteiner til foder, fødevarer og lægemidler.

I et nyt projekt vil forskere kortlægge jordens beskaffenhed i flere vidt forskellige typer af oplandsområder og i stor jorddybde. Formålet er bedre målrettet regulering. Foto: Janne Hansen

27.10.2018 | Agro

Kortlægning giver bedre grundlag for målrettet regulering

Detaljeret kortlægning af jordbundsforholdene i vidt forskellige typer af oplandsområder og udvikling af nye miljøværktøjer skal bidrage til, at landbruget kan omsætte den målrettede regulering til praksis.

Direktør for Landbrugsstyrelsen Jette Petersen klippede den grønne snor til det nyetablerede minivådområde med filtermatrice fuldskala testanlæg ved Hofmansgave ved indvielsen den 26. oktober 2018. Foto: Janne Hansen
Et forbassin samt tre bassiner fyldt med træflis renser drænvandet fra 120 ha landbrugsjord for en stor del af vandets kvælstof og fosfor, inden det ledes ud i Odense Fjord. Foto: Janne Hansen

27.10.2018 | Plantedyrkning

Seks forsøgsanlæg med minivådområder med filtermatrice er nu på plads

Seks testanlæg opført i forskellige geo-regioner og dermed forskellige jord- og vejrforhold er klar til brug og forskningsprojektet går nu ind i en ny fase: opsamling af data.

Skal majs have en god start på livet, skal den allerede fra begyndelsen have adgang til næringsstoffer. Foto: Janne Hansen

24.10.2018 | Agro

Majsdyrkning med mindre miljøpåvirkning

En bedre udnyttelse af gylle kan bidrage til en bæredygtig produktion af majs, hvor der anvendes mindre mineralsk gødning, uden at det forringer høstudbyttet.

Majs er en afgrøde, der får det mere og mere svært, når klimaforandringer byder på mere tørke om sommeren. Her er en majsmark fra juli 2018. Foto: Janne Hansen

12.10.2018 | Agro

Klimaforandringer kræver bedre tilpasning til tørke

Fremtidens klima i Europa bliver præget af flere hedebølger og mere udbredt tørke. Begge dele vil udfordre afgrøderne, men især tørke er et problem, og problemet er størst for forårssåede afgrøder som f.eks. majs.

Det er begrænset, hvor meget bæredygtigt skovdrift i Europa kan bidrage til at afhjælpe globale klimaforandringer. Foto: Janne Hansen

11.10.2018 | Agro

Kan skove redde os fra klimaforandringer?

En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima.

Viser resultater 31 til 40 ud af 233

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste