Rodens dag – gå i dybden med rødderne

Hvad foregår der i de dybe jordlag? Det kan du få svar på, når projektet Deep Frontier byder velkommen til Rodens Dag 3. juni på Højbakkegård.

13.05.2016 | CAMILLA MATHIESEN

På Rodens Dag får du mulighed for at se nærmere på fire meter høje rodtårne, hvorfra rodvæksten af forskellige afgrøder kan følges langt ned i jordlaget.

Vi ved en del om, hvordan jord og planter interagerer i 0-1 meters dybde. Men foregår der noget længere nede?

Det kan du finde ud af fredag 3. juni, når projektet Deep Frontier inviterer til Rodens Dag på Højbakkegaard ved Taastrup.

I projektet undersøger forskerne, om planter kan hente vand og næring i fem meters dybde, og om der oplagres kulstof til gavn for klimaet langt nede i jorden? I projektet undersøges også, hvordan jordens mikroorganismer påvirkes af dybe rødder - og om vi kan udnytte planter med dybe rødder i jordbruget.

Projektet er finansieret af Villum Fonden, og professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet står i spidsen for den del af projektet, der handler om kulstoflagring i de dybe jordlag.

I denne del af projektet arbejder forskerne på at forbedre forståelsen af de processer, der påvirker nedbrydning af organisk materiale og kulstoflagring i dybt i jorden og udvikler bl.a. DNA-baserede metoder til at forstå røddernes interaktion med jordens mikrobiologi.

Se program for Rodens dag og tilmeld dig her.

Temadag, DCA, Agro