Aarhus Universitets segl

Referat 2007-06-19

DanSeed Temagruppe vedr. frøbårne sygdomme, Flakkebjerg d. 19. juni 2007

Deltagere

Pia Sandgaard (SAKATA), Merete Halkjær (Dæhnfeldt), Peter Boje og Kenneth Fevre (FORCE), Brita Dahl Jensen (Biovidenskabelige Fakultet, KU), Erhard Wittmann (Tropica Aquarium Plants), Ole Søgaard Lund (DSHC), Anders Borgen (Agrologica) Annemarie Fejer Justesen, Mogens Nicolaisen og Bent J. Nielsen, koordinator (DJF).

 

Baggrund

Ved DanSeeds første symposium på Vissenbjerg 20-21 marts 2007 blev der nedsat en temagruppe vedr. frøbårne sygdomme. Temagruppen diskuterede på sit første møde på Vissenbjerg forskellige aspekter af frøbårne sygdomme og blev enige om i første omgang at prioritere bestemmelse og bekæmpelse af frøbårne sygdomme som gruppens faglige fællesnævnere. Temagruppen blev enige om at holde en mini-work shop på Flakkebjerg med henblik på en gensidig præsentation af arbejde og projekter vedr. frøbårne sygdomme samt en prioritering af opgaver ( klik her for at læse referatet).

 

1. Indsatsområder (prioritering af opgaver, fælles interesser)

Bent J. Nielsen (DJF) præsenterede arbejdet i det afsluttede FØJO projekt "Sund udsæd til produktion af korn og bælgsæd, ORGSEED (2000-2005), hvor der blev arbejdet med skadetærskler for frøbårne sygdomme i korn og bælgsæd, bestemmelse ved anvendelse af PCR teknik samt bekæmpelse ( klik her for at besøge ekstern hjemmeside). I 2007 er der startet et nyt FØJO projekt, SEED (High Quality Seed – Maintaining Integrity in Organic Farming). I projektet satses der på udnyttelse af genetisk diversitet, dyrkning i artsblandinger, forbedring af frøkvalitet ved udnyttelse af integrerede metoder inden for frøteknik med henblik på at opstille vejledninger for nye produktionsmetoder, således at tilstrækkelige mængder økologisk udsæd af høj kvalitet vil være til rådighed inden for udvalgte arter af korn, bælgsæd og hvidkløver. Der arbejdes bl.a. med ærtesyge, frøbåren anthracnose og gråskimmel i lupiner og bladplet i hestebønne. I hvede og triticale undersøges sortsresistens over for stinkbrand ( klik her for at besøge ekstern hjemmeside). På Flakkebjerg arbejdes der også med forskellige former for bekæmpelse af frøbårne sygdomme, især bejdsning med udsædsbårne sygdomme i korn og bælgsæd. Især erfaringer med bekæmpelse af frøbårne sygdomme og anvendelse af skadetærskler for behandling er områder, som kunne være af interesse for temagruppen.

 

Peter Boje (SonoSteam, Force Technology) præsenterede SonoSteam teknikken til overflade sterilisation af fødevarer, herunder også overfladebehandling af frø. Ved SonoSteam metoden anvendes korte impulser af damp og højt lydtryk (150 db), hvilket giver mulighed for at eliminere frøbårne patogener uden at skade spireevnen. En ny "fluid beed" teknik er taget i brug, hvor frøene behandles mere kontinuerligt. Nyt udstyr er under udvikling, hvor SonoSteam behandlingen foregår i en samlet enhed med fire, alternerende behandlingszoner, hvilket skulle give en mere præcis behandling af de enkelte frø ( klik her for at besøge ekstern hjemmeside).

1 Referat fra møde i DanSeed Temagruppe vedr. frøbårne sygdomme 19.06.2007, Flakkebjerg

 

Ole Søgaard Lund (KU, Biovidenskabelige fakultet, Danish Seed health Center, DSHC) præsenterede DSHC (klik her for at besøge ekstern hjemmeside). Indsatsen går på forbedring af frøsunhed i udviklingslandene (hovedsageligt Afrika og Asien) bl.a. med uddannelse af frøteknologer i de to hovedcentre i Tanzania og Mysore, Indien. Indsatsområder er uddannelse (hele fødekæden), Fusarium toxiner (bl.a. Indien og Mozambique), detektionsmetoder (hurtige og praktisk anvendelige) samt frøbehandling og sortering. Det er inden for disse områder, hvor der kan være interesse for samarbejde med temagruppen.

 

Mogens Nicolaisen (DJF) præsenterede (i samarbejde med Annemarie Fejer Justesen) forskellige former for detektionsmetoder. Der er stor erfaring med ELISA baseret teknik, men også PCR baseret detektion er nu udviklet så meget, at en hurtig og sensitiv bestemmelsae af en lang række patogener (især Fusarium arter) er mulig. Der arbejdes også med "Micro Arrays", hvor mange patogener kan detekteres på en gang. Der blev også præsenteret udviklingsarbejde med Imuno-biosensor, med det formål on-site i marken at kunne bestemme patogener, f.eks. gulrust samt projekt med "lab-on-a-chip (Illochip) med henblik på bestemmelse af luftbårne sporer. Udvikling og implementering af PCR teknik samt Micro Array teknik er områder, hvor der anses for samarbejdsmuligheder med temagruppen.

 

Øvrige deltagere havde korte indlæg med relation til temagruppen:

  • Merete Halkjær (Dæhnfeldt) var især interesseret i metoder til bekæmpelse af frøbårne sygdomme i små kulturer (spinat), hvor der ikke kun ses på den direkte bekæmpelseseffekt, men også på efterfølgende virkning på dyrkning til hel plante.
  • Pia Sandgaard (SAKATA) også interesseret i forskellige former for bekæmpelse af frøbårne sygdomme i små kulturer, men også nemme og effektive detektionsmetoder.
  • Brita Dahl Jensen (Biovidenskabelige Fakultet, KU) havde for nærværende ingen projekter direkte med frøbårne sygdomme, men var interesseret i bl.a. at se på effekter af klimaforandring for spredning af nye patogener (især bakterier).
  • Erhard Wittmann (Tropica Aquarium Plants) arbejder med produktion af vandplanter, oprensning, spirehvile samt svampeanalyser. Væsentlige problemer er Pythium og Phytophthora. Interesseret i bl.a. frøproduktion og svampeanalyser.
  • Anders Borgen (Agrologica) arbejder bl.a. med forskellige former for bekæmpelse, og har haft udviklingsarbejde med flere af temagruppens deltagere. Interesseret i bl.a. bekæmpelse af frøbårne sygdomme.

2. Igangværende projekter eller opgaver, hvor der er muligheder for samarbejde og synergi

Dæhnfeldt og SAKATA udfører løbende frøanalyser, hvor der er mulighed for at koble sig på med henblik på yderligere analyser.

I SEED projektet på Flakkebjerg analyseres frø af ært, lupin og hestebønne for frøbårne sygdomme, men de analyserede partier er små.

2 Referat fra møde i DanSeed Temagruppe vedr. frøbårne sygdomme 19.06.2007, Flakkebjerg

På FORCE kan udviklingsarbejde efter aftale udføres med SonoSteam behandling.

Der kunne umiddelbart ikke identificeres andre oplagte samarbejdsmuligheder inden for igangværende opgaver. Temagruppen er opmærksom på mulighederne og melder tilbage til gruppen hvis oplagte emner dukker op.

 

3. Nye projektmuligheder

Innovationsprojekter under DFFE er en oplagt mulighed for fælles projekt(er). Emner som kunne på tale var:

  1. a. Udvikling og implementering af robuste og praktisk håndterlige detektionsmetoder for frøbårne sygdomme, herunder også samplingsmetoder.
  2. b. Udvikling og implementering af effektive og enkle bekæmpelsesmetoder, især i små kulturer, hvor der ses både på den direkte bekæmpelse og vækst af hele planter

Nye projekter forsøges kun startet op, hvis der er et reelt og stort behov for udviklingsarbejde. Gruppen arbejder videre med emner og nye ideer, og forslag sendes til temagruppen.

Hvis nye problemstillinger dukker op med relation til Temagruppen, så meldes tilbage til gruppen med henblik på fælles initiativ.

Der var enighed om at der med Temagruppen var dannet et godt netværk, som kunne initiere nye fælles opgaver og som en støttegruppe for hjælp til arbejdet med frøbårne sygdomme.

 

4. Kommende møder

Næste møde i Temagruppen afholdes sammen med DanSeed symposiet d. 26-27 februar 2008.

 

5. Handleplan

  1. Temagruppen arbejder videre med oplæg til fælles udviklingsprojekter inden for detektion og bekæmpelse. Nye forslag og oplæg sendes til Temagruppen inden 1. september. Send gode ideer og forslag !
  2. Bent ser på muligheder for innovationsprojekt under innovationsloven (bl.a. med baggrund i eventuelle oplæg fra Temagruppen) og melder tilbage om muligheder og ideer. I givet fald kan en ansøgning til DFFE komme på tale i efteråret/vinteren. 
  3. Senest på DanSeed symposiet 26-27. februar tages der stilling til projektansøgning (2008) med baggrund i ønsker og behov fra Temagruppen. 
  4. På DanSeed symposiet 26-27februar 2008 rapporterer vi gruppens arbejde i plenum. Derudover mødes Temagruppen under symposiet, og der afholdes en mini-workshop, hvor vi laver status, diskuterer nye resultater/problemstillinger og tager stilling til evt. projektansøgning. Oplæg sendes fra Bent inden symposiet.

Ref. Bent J. Nielsen 20.06.2007