Aarhus Universitets segl

Referat 2008-02-27

DanSeed Temagruppe vedr. frøbårne sygdomme, Skælskør d. 27. februar 2008

Deltagere

Pia Sandgaard (SAKATA), Henrik Jørskov Hansen (Plantedirektoratet), Chris Kjellerup (FORCE Technology), Anders Borgen (Agrologica), Rasmus Hjortshøj (Sejet) og Bent J. Nielsen, koordinator (DJF).

 

Referent

Bent J. Nielsen

Baggrund

Temagruppen holdt møde i forbindelse med DanSeed symposiet på Kobæk Strand, Skælskør den 26-27. februar 2008.

 

Flere medlemmer af temagruppen deltog i møder i andre temagrupper, men var fortsat interesserede i at deltage i temagruppen vedr. frøbårne sygdomme.

 

Meddelelser
Medlemslisten på hjemmesiden vil blive revideret, så personer der ikke længere er interesserede i at deltage udgår. Alle vil blive spurgt inden.

 

Aktiviteter i gruppen
Der er ikke startet nye projekter siden temagruppens sidste møde d. 19. juni 2007. Der blev givet en kort orientering om igangværende opgaver.

 

Nye projekter
Der var stor interesse i at få startet nye projekter op med fokus på problemer med frøbårne sygdomme. Følgende forslag blev drøftet:

 

  • Implementering af robuste og sikre detektionsmetoder til frøbårne sygdomme. Med ORGSEED projektet (http://www.foejo.dk/forskning/foejoii/vi1.html) blev der udviklet en række PCR baserede metoder til bestemmelse af arter af Pyrenophora og Fusarium, men de klassiske, ældre metoder anvendes fortsat i analysearbejdet. Vi mangler stadig at få implementeret de nye metoder i praksis. Kan vi samle de relevante aktører og lave et innovationsprojekt, hvor vi satser på en samlet, større indsats fra prøveudtagning, prøvehåndtering til hurtiganalyser? Hvor mangler vi analyser og hvad skal der til for at få en hurtig, billig og sikker kvantitativ analyse på de vigtigste frøbårne sygdomme? Er det realistisk?
  • Forskellige kemiske og ikke-kemiske bekæmpelsesmetoder til frøbårne sygdomme i små kulturer. Blomsterfrø blev nævnt som et område, hvor der er et stort behov for enkle, men effektive metoder. Mulighed for innovationsprojekt mellem PD, DJF og SAKATA blev drøftet. Andre muligheder foreligger måske også. Tages op på næste møde. Pia og Bent kommer med oplæg.
  • Klimaændringer og betydning for frøbårne sygdomme. Nye patogener? Emnet blev foreslået som tema for næste symposium. Skulle vi tage det op som forskningsprogram? Forslag?

Det blev understreget, at ansøgningerne kunne koordineres med andre temagrupper.

Temagruppens medlemmer bedes kommentere forslagene og evt. komme med nye projektforslag. Bent vil forhøre sig hos DFFE samt Forsknings- og Innovationsstyrelsen om mulighederne.

På baggrund at bemærkninger fra Temagruppen laves et foreløbigt oplæg til diskussion på temagruppens næste møde d. 3. juni 2008.

Forskellige aktiviteter

En række andre aktiviteter blev diskuteret

  • Vi har med baggrund i ORGSEED fået standardiseret tolerancekravene til de vigtigste udsædsbårne sygdomme i korn og bælgsæd, men der er ikke krav til hvilke metoder, som skal anvendes til de pågældende analyser. Forskellige metoder kan give forskellige resultater og det er måske ikke alle metoder, der er anvendelige til pågældende formål. Der er behov for en standardisering, og emnet vil blive taget op i temagruppen. Henrik laver et oplæg til næste møde.
  • I EU vil der måske komme en opdeling af medlemslandene i zoner, således at bekæmpelsesmidler (herunder også bejdsemidler), der er registreret i en zone i princippet kan registreres i alle landene i zonen, men ikke nødvendigvis i de andre zoner. Der er forslag om, at Danmark måske skal i den nordlige zone sammen med Sverige og Norge, hvor udbudet af bekæmpelsesmidler må forventes at være mindre end i en centraleuropæisk zone. Dette kunne påvirke antallet af nye bejdsemidler til området og måske også transporten af bejdset udsæd over grænserne. Emnet drøftes i temagruppen, når der foreligger nye oplysninger.
  • Ramularia kan overføres via bygkernerne, men betydning og omfang er stadig ikke helt klarlagt. Rasmus har problemstillingen med i sit phd projekt, og på Flakkebjerg er der også aktiviteter (Hans Pinnschmidt, Lise Nistrup Jørgensen). Bent vil screene bejdsemidler for virkning over for svampen. Diskuteres på næste møde.
  • Overfladebehandling med SonoSteam blev diskuteret. Der er allerede specifikke projekter mellem FORCE og firmaer på området. Der var interesse for at gå videre med metoden, bl.a. i kartofler. Metoden kunne måske være et element evt. kommende ansøgninger vedr. bekæmpelse.
  • Kartofler. Der var interesse i at inddrage de sygdomme, der følger kartoffelknoldene. F.eks. ved lægning (rodfilt) og ved lagring (Fusarium, Phoma, Kartoffelskimmel mv.) Området er meget komplekst og der er et stort behov for opbygning af kompetence på området. De detektions- og bekæmpelsesmetoder vi arbejder med i f.eks. korn har også relevans inden for kartofler. Bent kontakter relevante personer for at høre om de er interesserede i at deltage i DanSeed temagruppen.
  • På symposiet blev der nævnt en række forslag til emner, der kunne behandles på næste symposium, f.eks. klikmaændringer, langtidsopbevaring, indsamlingsteknik, forældlingsmetoder, vitalitet. På næste møde kunne vi diskutere relevans og indsats i forhold til frøbårne sygdomme. Forslag?

Der var generel interesse blandt temagruppens medlemmer i at deltage i flere af de andre temagruppers arbejde (en af grundene til at flere af medlemmerne var fraværende til dagens møde!). Vi vil sørge for at de andre temagrupper orienteres om og inviteres til vores aktiviteter og tilsvarende den anden vej.

Hjemmesiden
Vi skal bruge vores hjemmeside mere aktivt. Følgende blev foreslået:

  • Vi laver en liste over personer der arbejder med frøbårne sygdomme og specifikke arbejdsområder. Formålet er at kunne finde de personer, som arbejder med et bestemt problem. Bent kontakter Svend Tveden-Nyborg for at høre om standardisering i forhold til DanSeed generelt. Hvis der kan laves en sådan liste på hjemmesiden, så vender Bent tilbage med oplæg.
  • Speciale- og projektopgaver. Det kan være en stor hjælp at opgaver kan indgå i de studerendes speciale- eller bacheloropgaver. Vi vil forsøge at lave en liste med relevante opgaver. Bent kommer med oplæg vedr. standardisering. Temagruppens medlemmer bedes overveje opgaver, som kunne stå på listen og sende forslag.
  • Relevante links, der har med frøbårne sygdomme at gøre. Bent ser på om det kan samles på hjemmesiden
  • Andre forslag til hjemmesiden sendes til Bent

Næste møde
Aftalt til tirsdag d. 3. juni 2008 på Flakkebjerg. Vi skal her:

  • Gennemgå forslag og oplæg til projektansøgninger. Se ovenstående. Forslag vil blive cirkuleret inden mødet. Send gerne nye forslag !!
  • Diskutere problemstillingen vedr. standardisering af analysemetoder
  • Diskutere specifikke emner. Forslag tages op.

Giv venligst besked snarest om I ønsker at ønsker at deltage i mødet og evt. ønsker det rykket til en anden dag.


Ref.: Bent