Landbrugsproduktionen er tæt knyttet til de globale udfordringer omkring øget population og velstand, der øger efterspørgslen efter fødevarer, biobrændstoffer og biomaterialer. Landbrugsproduktion er på globalt plan ansvarlig for cirka en fjerdedel af de samlede udslip af klimagasser og stærkt medvirkende til tabet af biodiversitet på globalt plan. Samtidig ændrer klimaet sig og giver nogle steder bedre og andre steder ringere vilkår for landbrugsproduktion.
Institut for Agroøkologi leverer indsigt i samspillet mellem klima og landbrugsproduktion, herunder i produktionssystemer, der forbedrer ressourceudnyttelsen, reducerer udledning af klimagasser og tilpasser sig klimaændringer. Tilsvarende leveres metoder til at kvantificere de samlede klima- og miljøpåvirkninger knyttet til produktionen af fødevarer, biobaserede materialer og hvordan forskellige aktører i forsyningskæderne kan udvikle samarbejdsformer, der forbedrer ressourceudnyttelse, troværdighed og værdiskabelse.
Faciliteter
Institut for Agroøkologi råder over en række eksperimentelle og model-baserede faciliteter til at belyse samspillet mellem klima og landbrug, og som udnyttes til at levere grundlaget for nye løsninger. Disse faciliteter omfatter:
Langvarige forsøg og tilhørende dataarkiv, som giver grundlag for at estimere effekter af klimavariation og måle klimabelastning i dyrkningssystemer:
Semifield faciliteter, som giver mulighed for at belyse samspil mellem klima, jord og planter under kontrollerede forhold:
Måleudstyr til kvantificering af drivhusgasser og plantevækst:
Modeller, som giver mulighed for at kvantificere landbrugets og fødevarernes klimabelastning samt hvordan klimaændringer påvirker plantevækst og landbrugets miljøpåvirkning: