Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskere fra Aarhus Universitet har givet input til udvikling af trestjernet Agromek-nyhed

En af Agromeks trestjernede Europa-nyheder er udviklet med input fra forskere fra Aarhus Universitet. Nyheden er et system, der styrer sådybden automatisk ved hjælp af sensorer.

Det intelligente såsystem præsenteres som trestjernet nyhed på Agromek. Foto: AgroIntelli

Når Agromek slår dørene op til publikum i Herning, bliver dørene også åbnet for en trestjernede Europa-nyhed, der er udviklet i et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet og virksomheden AgroIntelli.

Nyheden, der er en ud af blot 22 af Agromeks samlede 247 nyheder, der har fået tre stjerner, er et fuldautomatiseret styringssystem, der både kan indstille og fastholde en ensartet sådybde ved hjælp af sensorer.  

Systemet måler den aktuelle sådybde på de individuelle såskær ved hjælp af positions- og jordoverfladesensorer. Målingerne anvendes til dynamisk regulering af såskærtrykket, som sikrer den ønskede sådybde og derved en mere ensartet fremspiring. Systemet fastholder sådybden uafhængigt af variationer i terrænet, jordbunden, såsædsmængde eller varierende fremkørselshastighed. 

Nogle sensorer måler det enkelte såskærs position i forhold til sårammen, mens andre sensorer måler afstanden til jordoverfladen. 

- Systemet er testet på Sjælland og er i gang med at blive testet i Jylland for at afprøve forskellige jordbundsvariationer. Da systemet detekterer sådybden, er den i princippet ligeglad med, om jorden er meget sandet eller leret, hvorfor maskinen bare tilpasser såskærtrykket i forhold til skærmodstanden, forklarer Søren Kirkegaard Nielsen, R&D-ingeniør hos AgroIntelli og ph.d.-studerende på Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.  

UniDepths kan anvendes på selv simple såmaskiner og som fabriks- eller eftermontage på alle typer såmaskiner, hvor skærtrykket normalt indstilles manuelt.  

Systemet er udviklet af AgroIntelli i et samarbejde mellem Institut for Agroøkologi og Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.  

- På Aarhus Universitet har vi stor fokus på at samarbejde med erhvervet. Dette er et godt eksempel på, hvordan forskning og erhverv kan gå hånd i hånd om at udvikle nye produkter, der kommer landbruget til gavn, siger seniorforsker Lars J. Munkholm, Institut for Agroøkologi.  


Yderligere oplysninger

Læs mere om erhvervssamarbejde med Institut for Agroøkologi og Aarhus Universitet her.

UniDepths var forud for messen også nomineret til en af de otte Agromek Awards i kategorien ’markredskaber’, men måtte se sig slået af Robotti - en selvkørende redskabsbærer - der ligeledes er udviklet af AgroIntelli. 

Den trestjernede nyhed kan ses på standnummer M9540 på Agromek fra 29. november til 2. december 2016.   

Kontakt

Ph.d.-studerende og R&D-ingeniør Søren Kirkegaard Nielsen
AgroIntelli/Institut for Agroøkologi
E-mail: skn@agrointelli.com
Telefon: 9189 4700 

Seniorforsker Lars J. Munkholm
Institut for Agroøkologi
E-mail: lars.munkholm@agro.au.dk
Telefon: 8715 7727
Mobil: 2515 2716