Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskertalent er på ”Make Our Planet Great Again”-holdet

Den franske præsident Macron har udvalgt et ungt forskertalent, som er tilknyttet Center for Cirkulær Bioøkonomi ved Aarhus Universitet, til det franske ”Make Our Planet Great Again”-initiativ.

08.01.2018 | Janne Hansen

Lorie Hamelin (t.h.) i selskab med Frankrigs præsident Emmanuel Macron ved den begivenhed, hvor Macron annoncerede, hvem var udvalgt til at modtage hans særlige midler til klimaforskning. Foto: Lorie Hamelin

Det unge forskertalent på klima- og bioøkonomiområdet, Lorie Hamelin, er blandt de blot 18 forskere, som er udvalgt til Macrons initiativ ”Make Our Planet Great Again”. 1800 forskere viste interesse for programmet, af disse blev 90 inviteret til at indsende en ansøgning i samarbejde med en fransk institution, 57 ansøgninger blev modtaget og voilá – blandt disse blev 18 udvalgt til at dele de cirka 30 millioner euros, som forskningsprogrammet tilbyder.    

Lorie Hamelin har tidligere samarbejdet med forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, og er netop tilknyttet universitetet igen.   

- Vi har med midler fra Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO) ansat hende i tre måneder til at deltage i publikationer om bioøkonomi og potentielle danske biomasseressourcer, men fremover forventer vi også et bindende samarbejde med hendes nye forskergruppe, siger seniorforsker Uffe Jørgensen, der er centerleder på Center for Cirkulær Bioøkonomi.    

Den 35-årige Lorie Hamelin er et veritabelt stjerneskud på forskningshimlen. Hendes ekspertise er bioøkonomi, kulstofmanagement og livscyklusanalyser af forskellige systemer, især biosystemer. Hun har et bredt netværk inden for forskning i bioenergi, ændringer i arealanvendelse og agroøkologi. 

Frugtbart forskningssamarbejde

Den unge forsker er oprindeligt fra Canada, hvor hun fik sin bachelor- og kandidatgrader fra Laval Universitet i Québec, hvorefter hun kom til Danmark for at udføre sine ph.d.-studier inden for miljøteknologi. Hun forsvarede sin afhandling “ Carbon management and environmental consequences of agricultural biomass in a Danish renewable energy strategy” på Syddansk Universitet i marts 2013.  

I løbet af sine ph.d.-studier hos lektor Henrik Wenzel ved SDU, etablerede hun kontakt med en række forskere i Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. En af disse var Uffe Jørgensen. 

- Vi havde et meget frugtbart samarbejde med Lorie, der havde brug for vores viden om agroøkologi. Blandt andet var professor Jørgen Olesen og jeg med til at skrive en af hendes artikler til ph.d.-afhandlingen, og den er nu højt citeret, siger Uffe Jørgensen. 


Læs Modelling the carbon and nitrogen balances of direct land use changes from energy crops in Denmark: a consequential life cycle inventory


Næste skridt på Lorie Hamelins karrierestige var en postdoc og senere hen adjunkt på SDU. Derefter blev hun ansat som seniorforsker ved det EU-finansierede Department of Bioeconomy and System Analysis hos Institute of Soil Science and Plant Cultivation i Polen. Og nu er den fremadstormende forsker ved at finde sig til rette i Toulouse, hvor hun etablerer sig hos Biological Systems and Processes Engineering Laboratory (INRA). Her kommer hun med Emmanuel Macrons klimapenge til at etablere og lede en gruppe vedrørende bioøkonomi i projektet CambioSCOP (CArbon Management and BIOresources strategies for SCOPing the transition towards low fossil carbon). 


Yderligere oplysninger: CBIO centerleder, seniorforsker Uffe Jørgensen, Institut for Agroøkologi, email: uffe.jorgensen@agro.au.dk, telefon: 8715 7729, mobil: 2133 7831

DCA, Agro, Bioenergi