Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

International pris til lovende hvedeforsker fra Aarhus Universitet

Postdoc Tine Thach fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har fået prisen “2017 Jeanie Borlaug Laube Women in Triticum (WIT) Award”.

Postdoc Tine Thach har vundet en Jeanie Borlaug Laube WIT Early Career Award.

Tine Thach er ikke alene interesseret i forskning i hvede og plantesygdomme; hun er også rigtig dygtig til sit fag. I anerkendelse af dette fik hun som en blandt blot fem unge kvinder fra hele verden overrakt prisen ”2017 Jeanie Borlaug Laube Women in Triticum (WIT) Award”. Denne pris gives til lovende unge kvinder indenfor hvedeforskning. Prismodtagerne blev annonceret i denne uge ved CIMMYT (International Maize and Wheat Improvement Center) besøgsuge i Ciudad Obregon, Mexico. Med i prisen er en invitation til det årlige Borlaug Global Rust Initiative (BGRI) tekniske workshop i 2018. 

Tine Thach viste sig at være en lovende forsker fra et tidligt tidspunkt. Således blev hendes bachelor-projekt præsenteret og præmieret med en pris ved konkurrencen “Hjerne for en aften 2008” , som blev holdt ved Københavns Universitet. Hun blev færdig med sin ph.d.-studier i plantepatologi ved Aarhus Universitet i 2015 hos professor Mogens Hovmøller, hvor hun undersøgte gulrust i hvede (forårsaget af svampen Puccinia striiformis) og global diversitet i gulrustpopulationer fra før i tiden ved at bruge svampeprøver fra den historiske “Stubbs-samling”. Denne samling har til huse hos Global Rust Reference Center (GRRC) ved AU Flakkebjerg, Aarhus Universitet. 

Nu er Tine Thach postdoc ved GRRC og en del af et offentlig-privat partnerskab med den danske forædlingsvirksomhed Nordic Seed A/S. Hun står for storskala markforsøg til afprøvning af sygdomsresistens i hvede. Hun har også udført DNA-genotyping af gulrust for gulrustvarsling i Danmark og overvågning af gulrust i internationale samarbejder. 

Læs artiklen Varsling for gulrust kan forbedres med DNA-genotyping

Tine Thach har erfaring med plantepatologi fra samarbejde med Nordic Beet Research, Danmark, BASF A/S, Tyskland, og Department of Primary Industries, Victoria, Australien. 

- Jeg mener, at vi ved at arbejde sammen kan gå skridtet videre til gavn for landmænd og, i sidste ende, opnå det overordnede mål at sikre en global og bæredygtig hvedeproduktion, siger en glad Tine Thach. 

Jeanie Borlaug Laube WIT Early Career Award giver kvinder, der arbejder med hvede, professionelle udviklingsmuligheder i de tidlige faser af deres karriere. Læs mere om prisen her og om de fem internationale 2017 prisvindere her

Læs mere om Borlaug Global Rust Initiative her.


Yderligere oplysninger: Postdoc Tine Thach, Institut for Agroøkologi, email: tine.thach@agro.au.dk, telefon: 8715 7504

 


Sustainable Pest Management – eller bæredygtig plantebeskyttelse - er et af de forskningsområder, hvor Institut for Agroøkologi har en særlig styrke, og hvorfra der leveres resultater i tråd med nationale og globale samfundsmæssige udfordringer og målsætninger.