Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Planter har flere milliarder personlige venner

Plantens mikrobiom kan være ligeså vigtig for plantens ve og vel som vores tarmflora er vigtig for vores sundhed. Forskere fra Aarhus Universitet går på opdagelse i planterøddernes verden for at blive klogere på dens mikrober og deres funktioner.

Du er ikke alene: Planterødder har selskab af milliarder af mikrober, hvoraf nogle er til stor gavn for planten. Foto: Colourbox

Du har måske hørt om, hvor vigtig vores tarmflora er for vores sundhed. Milliarder og atter milliarder af bakterier, virus, svampe og encellede organismer lever i dine tarme og påvirker din fordøjelse, immunsystem og måske endda dit humør. Nogle af mikroorganismerne er gavnlige, nogle er skadelige – og nogle er der bare. De mange små væsener i dit tarmsystem er en del af den samlede bestand af mikroorganismer, der udgør dit mikrobiom.  

Planter har det på samme måde. Deres sundhed og velbefindende er også påvirket af de mikroorganismer, der udgør deres mikrobiom. 

- Man kan sige, at rødderne er planternes tarmsystem og at mikrobiomet er deres tarmbakterier, siger sektionsleder Mogens Nicolaisen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. På Plantekongres 2018 i Herning i januar 2018 vil han komme nærmere ind på denne spændende underjordiske verden. Her vil han give et indblik i, hvordan han undersøger sammensætningen og funktionen af planternes mikrobiom.  

- I den traditionelle plantepatologi ser man på en plante og en sygdom ad gangen, men der er mange andre medspillere. Vi arbejder derfor med at kigge på mikrobiomet som helhed, siger Mogens Nicolaisen. 

Det første skridt er at beskrive, hvad mikrobiomet består af, og hvordan planten selv er med til at forme sit eget mikrobiom. Herved er det blandt andet muligt at beskrive forskellen i sammensætning af mikrobiomet hos syge og raske planter. 


Læs også artiklen Planter designer selv deres miljø


Når forskerne først har identificeret forskellene åbner det for muligheden for at manipulere mikrobiomet med henblik på at forebygge plantesygdomme og derved reducere behovet for fungicider. Mere viden på området kan også gøre det muligt at justere de faktorer i røddernes miljø, der kan støtte en optimal sammensætning af mikrobiomet – det vil sige at finde flere venner til planten. Disse faktorer kan eksempelvis være bestemte sædskifter eller jordbehandlinger. 

- Generelt fører en større forståelse til flere og bedre handlemuligheder, siger Mogens Nicolaisen. 


Læs om Plantekongres 2018 og tilmeld dig her. Mogens Nicolaisens indlæg er i session 34 ”Mikroorganismer til gavn – inde i og udenfor planten”. 


Yderligere oplysninger: Sektionsleder Mogens Nicolaisen, Institut for Agroøkologi, email: mn@agro.au.dk, telefon: 8715 8137