31.03.2020 | Agro
Der er et stort behov for nye virkemidler til at reducere kvælstofudledningen til vandmiljøet. Nye resultater fra Aarhus Universitet viser, at mellem 29 og 49 af procent af kvælstof fjernes, når drænvand ledes gennem en bioreaktor med træflis. Dette skal dog bekræftes i flere undersøgelser.
30.03.2020 | Forskning
Reduceret udvaskning og forbedret tilgængelighed af kvælstof er blandt nogle af de fordele, man kan opnå ved at have efterafgrøder på sine marker. En ny model bygget af forskere fra Institut for Agroøkologi kan bestemme mineraliseringen af efterafgrøder, og når den er knyttet til en bestemt agroøkosystemmodel, tillader den en forbedret estimering…
30.03.2020 | Forskning
Pyrolyse ved biogasanlæg er ikke alene kilde til bæredygtig og klimavenlig energi, men restproduktet fra pyrolysen, biokul, kan udover at binde kulstof også fungere som fosforgødning på landbrugets marker.
17.03.2020 | Agro
Landbrugets og fødevareproduktionens miljøpåvirkning er et meget aktuelt emne, som diskuteres flittigt verden over. Men den mest anvendte sammenligningsmetode (LCA) mangler ofte nogle meget afgørende faktorer, påpeger forskere fra Aarhus Universitet, Chalmers University of Technology og INRAE. LCA metoden inkluderer ofte ikke faktorer som…
16.03.2020 | Agro
24 europæiske forskningsorganisationer fra 16 europæiske lande er gået sammen i en ny forskningsalliance, der skal skabe grundlaget for at mindske afhængigheden af kemiske pesticider i landbruget i EU. Initiativet kaldes “Towards A Chemical Pesticide-Free Agriculture”, og samarbejdet skal gentænke den måde, der forskes på inden for agroøkologi og…
06.03.2020 | Forskning
Forskere fra blandt andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har skabt en model, der i fremtiden vil kunne hjælpe landmænd med at forudsige, om deres marker er for våde, tørre eller lige tilpas til at blive bearbejdet og klargjort til såning.
04.03.2020 | Forskning
Visse nematoder kan gøre stor skade på afgrøder og udbytte, og de er svære at bekæmpe. Forskere fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har set litteraturen efter i sømmene for at skabe en bedre forståelse af nematodernes virkemåder og finde effektive bekæmpelsesmuligheder.
02.03.2020 | Forskning
Et 20 år gammelt forsøg på Askov forsøgsstation under Aarhus Universitet har hjulpet forskere fra blandt andet Aarhus Universitet til at finde ud af, hvad der sker med organisk kulstof, som har ligget i jorden i mange år, og hvad det er for nogle organismer, der hjælper med at nedbryde det. Forsøget viser, at selv kulstof, der har været fikseret i…
02.03.2020 | Seminar
Landbruget i Europa er under pres for at imødekomme miljøkrav, opretholde en høj produktion og imødekomme krav om en bæredygtig fødevareforsyning. Brug af fossile brændstoffer og produkter, samt import af sojaprotein udgør alvorlige miljømæssige og klimatiske konsekvenser for sårbare områder i verden. På et seminar og udstilling d. 28. april i…