Aarhus Universitets segl

Høst af hvidkløver til frø

Formål og indhold

Projektets formål er at teste midler til nedvisning af hvidkløver til frø og at undersøge midlernes effekt på genvækst, frøudbytte, frøvægt og spireevne.

I markforsøg ved Forskningscenter Flakkebjerg gennemføres forsøg med MCPA, Reglone, skårlægning og direkte høst.

Resultatet i hvidkløver frøavl er stærkt afhængigt af vejrforholdene omkring høst, hvor en nedbørsrig periode kan bevirke, at frøene spirer i blomsterhovedet, og frøudbyttet bliver stærkt reduceret. Endvidere kan meget nedbør medføre en kraftig genvækst, så en skårlagt afgrøde er vanskelig at få tørret tilstrækkeligt op.
Ved Forskningscenter Flakkebjerg er der i to år udført orienterende forsøg med midler til nedvisning, og skårlægning contra direkte høst.

I 2007, som var særdeles nedbørsrig, viste forsøgene, at forudgående nedvisning med MCPA og/eller Reglone reducerede genvæksten i afgrøden, og de nedvisnede led var mere tørre og lettere at høste. I det led, som var skårlagt på traditionel vis uden forudgående nedvisning, var genvæksten gennemgroet i skåret, og blomsterhovederne var fugtige og vanskelige at samle op.

I 2008 er nedvisning gennemført med Reglone og skårlægning er sammenlignet med direkte høst. Forsøget viste, at nedvisning med Reglone og direkte høst kan være alternativer til den traditionelle skårlægning.

Ingen af de gennemførte behandlinger har reduceret frøudbyttet i forhold til den traditionelle metode, men frøenes spireevne er ikke bestemt.

Forsøgsplan

  1. Skårlægning
  2. MCPA og skårlægning
  3. 1,25 l/ha Reglone + 1,25 l/ha Reglone og skårlægning
  4. 2,50 l/ha Reglone + skårlægning
  5. 2,5 l/ha Reglone + direkte høst

I forsøget bestemmes genvækstevne/gennemgroning, frøudbytte, frøvægt og spireevne.