Aarhus Universitets segl

Efterårsudlæg i renbestand – frøgræs

Projektansvarlig: Birte Boelt
E-mail: Birte.Boelt@agrsci.dk

Indledningsvis udarbejdes en oversigtsartikel, som sammenstiller tidligere forsøg vedrørende udlægsmetoder for frøgræs i Danmark. I artiklen vil bl.a. indgå resultater fra 'Såtidsforsøg med rajgræs' udført i perioden 1974-1980 og 'Såtider for frøgræs udlagt i renbestand', hvor engrapgræs, rødsvingel, engsvingel, hundegræs og timote i perioden 1986-1991 er udsået fra 15/6 til 1/9. Begge forsøgsserier viser interessante resultater:

Italiensk og almindelig rajgræs udlagt i renbestand har mindre angreb af sneskimmel og mindre lejesædstilbøjelighed end tilsvarende arter udlagt om foråret i vårbyg. Frøudbytte ved efterårsudlæg kan være på højde med udlæg i vårbyg om foråret, men varierer med tidspunkt for såning i efteråret.

Engsvingel, timote, rødsvingel og hundegræs kan ved efterårsudlæg have frøudbytter på niveau med det gennemsnitlige udbytte for arten. Faktisk var frøudbyttet i engsvingel 1266 - 1158 kg/ha ved udsåning før 1/9, hvor landsgennemsnittet i samme periode var 838 kg/ha.  Siden disse forsøg er udført, er efterårstemperaturen blevet højere, og der er kommet andre arter/sorter til. Eksempelvis er ikke udført forsøg med strandsvingel, festulolium og hybrid rajgræs.

Udkast til forsøgsplan:

Faktor 1. forfrugt:

  1. Vinterraps
  2. Vinterbyg

Faktor 2. græsart:

Almindelig rajgræs plænetype og fodertype (2n og 4n), hybrid rajgræs, strandsvingel, festulolium, rød svingel og engsvingel.

Faktor 3, såtidspunkt:

  1. 15/7
  2. 1/8
  3. 15/8
  4. 1/9
  5. 15/9
  6. 1/10

I forsøgene registreres plantebestand efterår og forår, sygdomsangreb, lejesæd ved blomstring og høst, antal af frøstængler, frø- og halmudbytte.

Endvidere registreres potentialet for kvælstofudvaskning i efteråret.