Aarhus Universitets segl

Herbicidafprøvning i korsblomstrede afgrøder og blomsterfrø 2011

Projektansvarlig: Peter Hartvig
Email: Peter.Hartvig@agrsci.dk

Brug af herbicider er fortsat den mest effektive og rationelle metode til ukrudtsbekæmpelse i havefrø. Betingelserne er dog vanskelige, idet der gennem en årrække er forsvundet mange herbicider til små afgrøder, og med indførsel af nye kriterier for godkendelse af pesticider i EU om nogle år ventes herbicidsituationen at forværres. De agrokemiske firmaer har kun ringe interesse i små afgrøder, og derfor er det i høj grad branchen selv, der må sørge for at der afprøves midler. Off-label godkendelsessystemet har vist sig at være en god måde, hvorpå mangelen på herbicider til havefrø kan afhjælpes, men det kræver et kontinuert arbejde med screening af midler, og efterfølgende afprøvning og strategiudvikling. Gennem de seneste 10-12 år har et velfungerende samarbejde mellem DJF Flakkebjerg , Landscentret, Frøsektionen, havefrøavlerforeningen og havefrøfirmaerne med DJF Flakkebjerg som forsøgsudførende enhed, udmøntet sig i mere 25 off-label godkendelser af herbicider til havefrø.

I 2010 er der udført herbicidforsøg i spinat, chrysanthemum og 8 arter af blomsterfrø. I 2011 har erhvervets konsulenter og avlerrepræsentanter rangeret herbicidforsøg i korsblomstrede havefrøafgrøder og blomsterfrø som værende af høj prioritet med særlig fokus på følgende emner:

  • Korsblomstrede afgrøder, som kinesisk kål og hvidkål har de senere år opnået off-label godkendelser af en række herbicider, men der mangler et effektivt middel til bekæmpelse af kurvblomstret ukrudt, ikke mindst under køligere forhold. Et nyt herbicid, Galera opfylder disse krav, men med indholdet af et helt nyt aktivstof mangler der afprøvning inden midlet kan effektivitetsvurderes med henblik på off-label anvendelse i korsblomstrede havefrøafgrøder.
  • Blomsterfrø udgør arealmæssigt en lille del af havefrøarealet, men der er gode muligheder for øget afsætning de kommende år. En hindring for udvidelse af produktionen er imidlertid, at der stort set ikke findes godkendte herbicider til denne produktion, hvilket vanskeliggør en rationel og dermed rentabel produktion. Disse forhold er naturligvis også et problem når det gælder tiltrækning af nye avlere. Derfor er der i 2010, med støtte fra Frøafgiftsfonden, indledt en mere omfattende herbicidscreening i udvalgte blomsterfrøarter. Screeningen omfatter 10 herbicider i to doseringer i 8 af de væsentligste blomsterfrøarter, og har til formål at udpege kandidater til videre afprøvning med sigte på opnåelse af et antal off-label godkendelser indenfor få år.

 

Foreløbige resultater af screeningen tyder på at flere midler er selektive i visse arter, som der bør arbejdes videre med, men også at enkelte herbicider ikke synes at kunne anvendes. Blandt de mest interessante midler er Boxer og Command CS, mens selektiviteten på afgrødesiden synes at være bedst i Papaver, der tilsyneladende tåler flere midler, mens Godetia synes at være væsentlig mere følsom. Der vil i 2011 fortsat blive arbejdet bredt i alle 8 arter, og med forholdsvis mange midler. Til forskel fra 2010 vil anvendelsen dog blive mere specifik, således at der kun vil blive arbejdet videre med de mest lovende middel-afgrøde kombinationer.