Projektets formål er at udvikle en planlægningsmodel, som kan implementeres i de eksisterende værktøjer til foderplanlægning (NorFor), således at landmænd og konsulenter kan sikre, at den planlagte fodring både er ernæringsmæssig korrekt, rentabel og samtidigt reducerer klimapåvirkningen. Projektet tager udgangspunkt i de seneste års forskningsresultater inden for klimaområdet, som samles og konkretiseres på bedriftsniveau. Denne viden samles i en model til beregning af bedriftens klimaaftryk opbygget i moduler, hvilket sikrer mulighed for en hurtig implementering af fremtidig ny viden.
Det vigtigste produkt fra dette projekt er et planlægningsværktøj der både kan beregne bedriftens samlede klimaaftryk for en planlagt produktion, samt bestemme effekten af tiltag til reduceret klimaaftryk.
Prøjektperioden er 1/1 2016 til 31/12 2017.
Projektet er finansieret af Mælkeafgiftsfonden (MAF) og Kvægafgiftsfonden (KAF).
AU-AGRO: Lisbeth Mogensen, Troels Kristensen, Marie T. Knudsen
AU-ANIS: Peter Lund, Anne Louise Hellwing
SEGES, Kvæg: Nicolaj I. Nielsen, Ole Aaes
Arla Foods amba: Hanne Bang Bligaard, Anna Flysjö
Udviklingen af modellen er organiseret omkring de 3 store klimabidrag ved mælke- og kødproduktion:
Planlægningsværktøjet udarbejdes i et regneark, men henblik på senere implementering i det eksisterende rådgivningsværktøj (DMS-NorFor) således, at der kun er behov for få ekstra data ud over dem, der allerede ligger i DMS-NorFor. Modellen opbygges i moduler, hvilket sikrer, at det er let at implementere ny viden, og at det er nemmere for brugeren at forstå og anvende de forskellige delelementer i værktøjet.
Værktøjet skal kunne beregne det samlede klimaaftryk fra en planlagt fodring, herunder klimabidrag fra foderproduktionen, besætningens omsætning af foderet, samt fra gødningsproduktionen. Værktøjet skal desuden kunne estimere effekten af tiltag til reduceret klimaaftryk ved ændringer i produktionen som f.eks.:
Projektets resultater vil være fuld offentlig tilgængelige og vil blive bredt formidlet til landmænd, rådgivere, branchen og interesserede forbrugere via: