Nyheder

Mulighederne for at anvende kontrolleret dræning undersøges i forskningsprojekt, som Aarhus Universitet medvirker i. Projektet omtales på Plantekongressen 2013.

21.12.2012 | Forskning

Kontrolleret dræning kan mindske udvaskning af nitrat

Forskere ved Aarhus Universitet indgår i projekt om kontrolleret dræning. Styring af afdræningen kan blive et nyt virkemiddel til at forbedre udnyttelsen af næringsstoffer og mindske tabet til vandmiljøet. Projektet omtales på den forestående Plantekongres 2013.

Økologiske landmænd har brug for god rådgivning og resistente sorter, hvis de skal bekæmpe gulrust i hvede og triticale. Foto: Mogens Støvring Hovmøller

19.12.2012 | Forskning

Hjælp til økologiske landmænd med at forebygge gulrust i hvede og triticale

Økologiske landmænd har ikke mange værktøjer til deres rådighed mod gulrust i hvede og triticale andet end resistente sorter og god rådgivning. Forskere fra Aarhus Universitet hjælper med at forbedre værktøjskassen.

I en ny rapport udgivet af DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug er aktuel forskning i spinatfrø samlet. Foto: Lise C. Deleuran, Aarhus Universitet

19.12.2012 | Forskning

Forskning om spinatfrø samlet i ny rapport

En ny rapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug samler aktuel forskning i spinatfrø, der er den største havefrøafgrøde i Danmark og er en vigtig eksportvare.

Produktion af juletræer kan være mere bæredygtig. Forskere fra Aarhus Universitet kortlægger, hvordan det kan gøres. Foto: Colourbox

19.12.2012 | Forskning

Juletræet, der kan det hele

Hvis det står til forskere fra Aarhus Universitet, bliver julen fremover mere grøn – den slags grøn, der betyder bæredygtighed.

Pollen fra Bt-majs kan skade larver af sommerfuglearten dagpåfugleøje. Foto: Jens Kristian Overgaard

13.12.2012 | Forskning

Bt-majs kan muligvis skade sommerfugl

Forskere fra Aarhus Universitet påviser en overset risiko ved en bestemt type genmodificeret majs.

Økologiske landmænd bør ikke helt droppe ploven, hvis de vil holde ukrudtet i ave. Foto: Colourbox

12.12.2012 | Forskning

Forsker advarer økologer mod helt at droppe pløjning

Det kan være meget svært for økologiske landmænd at styre ukrudtet – ikke mindst rodukrudtet – hvis man praktiserer pløjefri dyrkning år efter år.

Et særligt 3-d kamera indgår i forskernes arbejde med at finde den rette mængde sprøjtemiddel, der skal anvendes for at bekæmpe kartoffelsygdomme. Foto: Henning Carlo Thomsen, AU

11.12.2012 | Forskning

3d-kamera hjælper til bedre sprøjtepraksis i kartofler

Forskere ved AU Flakkebjerg anvender et særligt 3d-kamera til at optimere brugen af sprøjtning af kartofler – kameraet kan registrere tilvæksten af bladmasse meget præcist. Få et indblik i bekæmpelsen af kartoffelsygdomme i ny video.

Billedet viser en væggelus, der er lige har suget blod. Foto: Ole Kilpinen

07.12.2012 | Forskning

Et sexliv med voldtægt og peberspray

Væggelus nøjes ikke med at sige ”Jeg har hovedpine” for at slippe for sex; de bruger en slags peberspray – men bliver alligevel nogle gange voldtaget. Forskere fra Aarhus Universitet har ved hjælp af avanceret analyseudstyr og videooptagelser kortlagt væggelusenes ret specielle seksuel adfærd.

Rapsmarker er skueplads for et stigende problem. Glimmerbøsser udgør et stigende resistensproblem i danske marker. Det vil forskere ved Aarhus Universitet forsøge at gøre noget ved i nyt forskningsprojekt, hvor også Bayer CropScience deltager. Foto: Janne Hansen, AU

02.12.2012 | Forskning

Resistens hos insekter, ukrudt og svampe skal under lup

Forskere hos Aarhus Universitet står i spidsen for nyt forskningsprojekt, som vil afdække, hvordan insekter, ukrudt og svampe udvikler resistens over for pesticider. Det Strategiske Forskningsråd har støttet projektet med 15,5 mio. kr.