Aarhus Universitets segl

Det er tid til at tage et skridt med selvforsyning med plantebaseret protein i Danmark

Den globale efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer stiger, og dansk landbrug skal tilpasse sig ved at dyrke flere bælgplanter. Et nyt forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet og 10 partnere fra hele værdikæden arbejder på at fremme denne udvikling. Projektet, finansieret af Plantefonden, sigter mod at dyrke danskproducerede lupiner og sojabønner til proteinrige fødevarer, hvilket kan reducere afhængigheden af importerede proteinafgrøder betydeligt.

Her ses frodige sojabønne- og lupinplanter i en dansk forsøgsmark. Et nyt forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet arbejder på at fremme dyrkningen af disse proteinrige afgrøder i Danmark. Foto: Juliana T. Martins

Sojabønner og lupiner er essentielle for det globale fødevaresystem på grund af deres høje protein- og olieindhold, men der har ikke været tradition for at dyrke dem i Danmark. Det skyldes i høj grad det kølige vejr. Traditionelt kræver sojabønner nemlig varmt vejr og mere forudsigelige varme vejrforhold end dem, vi har i Danmark. Nyere forskningsstudier har dog vist, at det faktisk er muligt at dyrke sojabønner i et koldere klima. Det har banet vejen for projektet Lupin&SoyFoods. Her vil konsortiet af samarbejdspartnere ikke kun at undersøge mulighederne for dyrkning af lupiner og sojabønner i Danmark, og på samme tid skabe næringsholdige fødevarer med et højt proteinindhold og en minimal påvirkning på miljøet. Projektet fokuserer på hele værdikæden – fra mark til fødevareproducenter og detailhandlere. 

En vision for lokale planteproteiner 

“Hvis vi dyrker lupiner og sojabønner her i Danmark, så reducerer vi ikke kun vores afhængighed af importerede proteiner, men vi bidrager også til mere bæredygtige fødevare- og dyrkningssystemer,” siger postdoc Leanne Peioxto fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet Viborg og understreger projektets miljø- og klimafordele. Begge afgrøder er nemlig kendt for deres evne til at fiksere kvælstof, og det reducerer afhængigheden af kvælstofgødning, hvilket fører til en reduktion i udledningen af drivhusgas. 

Konsortiet undersøger måder at optimere den ernæringsmæssige værdi af disse bælgplanter, mens de på samme tid ønsker at reducere tilstedeværelsen af såkaldte antinæringsstoffer. Det er stoffer, der kan være med til at hæmme optagelsen af protein, når vi spiser. Forfinede dyrkningsmetoder og forarbejdningsteknikker skal med andre ord bane vejen for afgrøder med højt proteinindhold, optimal aminosyresammensætning og lav klimaindvirkning.  

Fra laboratorium til bord 

Konsortiet bag Lupin&SoyFoods projektet vil bruge laboratoriet til at analysere lupiner og sojabønners egenskaber i forhold til forarbejdning. Det vil foregå i små skala forsøg i samarbejde med tre danske fødevareproducenter.  

“Vi vil sikre, at de her afgrøder ikke kun er gode for miljøet, men også at de opfylder de høje standarder der er for fødevarekvalitet og smag, så forbrugerne vil købe og spise dem,” forklarer postdoc Juliana T. Martins fra Institut for Agroøkologi ved AU Viborg. Konsortiet arbejder også med to store detailhandlere for at vurdere markedspotentialet for at bringe lokalt dyrkede højproteinprodukter ud på de danske supermarkedshylder. 

Økonomisk og miljømæssig indvirkning 

Projektet stopper ikke ved produktionen; økonomien er også en vigtig del af Lupin&SoyFoods-projektet. Ideen er at evaluere, om det er økonomisk rentabelt at gennemføre storskala dyrkning af lupiner og sojabønner i Danmark. Derud over er planen at vurdere både de økonomiske og miljømæssige fordele ved lokal produktion sammenlignet med importerede alternativer. Denne holistiske tilgang – der tager højde for alt fra gård til middagstallerkenen – fremhæver projektets mål om at bidrage til EU’s mål om at øge europæisk protein-selvforsyning. 

Ved at forstå hele værdikædens omfang håber konsortiet, at man kan overvinde både de sociale, tekniske og politiske barrierer, der traditionelt har bremset integrationen af bælgplanter i dansk landbrug. 

En grønnere og plantebaseret æra for dansk landbrug 

Dyrkning af sojabønner har længe været forbundet med amerikanske lande. Her finder 85 % af verdens sojabønneproduktion sted. Lupiner har derimod haft succes i lande som Australien og Polen. Danmark har, med gode jordforhold for lupiner og en stigende levedygtighed for sojabønner, ifølge projektgruppen potentialet til at blive selvforsynende med plantebaseret protein til vores fødevareproduktion. 

Klimaændringer og skiftende forbrugerpræferencer kræver mere bæredygtige landbrugspraksisser. Derfor mener Leanne Peixoto og Juliana T. Martins, at dette projekt er et afgørende skridt mod et grønnere og mere modstandsdygtigt fødevaresystem. “Det her er mere end blot et forskningsprojekt – det er en mulighed for at ændre den måde, vi tænker fødevareproduktion på i Danmark,” siger Juliana Martins. 


Mere information 

Samarbejdspartnere: Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet Viborg, SEGES Innovation, Erhvervsakademi Aarhus, Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet, DSV Frø Danmark A/S, Rhizo-mic GmbH, Saaten Union GmbH, Lê Trang Aps, Linser for Livet Aps og FoodTure Aps. 

Finansiering: Projektet er finansieret af Plantefonden 

Kontakt: Postdoc Leanne Peixoto, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Mail: leannepeixoto@agro.au.dk (https://www.au.dk/leanne.peixoto@agro.au.dk

Postdoc Juliana T. Martins, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Mail: jtm@agro.au.dk (https://www.au.dk/jtm@agro.au.dk