Aarhus Universitets segl

Flere skovområder vil ikke påvirke turismen i Storbritannien

En undersøgelse viser, at flere skove i engelske bjerglandskaber ikke vil have nogen eller kun en lille indvirkning på turismen.

Foto: Colourbox.com

Vandreture, cykling, klatring og sejlads. Når vi har fri, kan vi godt lide at komme ud i naturen. Landskabet spiller med andre ord en vigtig rolle for vores ferier. I England vil man gerne fremme biodiversitet og kulstofbinding ved at plante flere træer i landskaberne især i højlandsområder. Et sådant område er Howgill Fells, der ligger i det nordvestlige England og er kendt for sit bløde, bølgende og åbne landskab.  Det er et populært område for turister, der kommer for at vandre i fjeldene. Hvordan vil det kunne påvirke turismen, hvis området blive dækket af mere skov for at opfylde ønsket om mere biodiversitet og øget kulstofbinding?  

"Der er mange meninger om skovplantning i disse populære turistområder, og derfor synes vi, at denne undersøgelse var vigtig at gennemføre," siger postdoc Sara Vangerschov Iversen fra Institut for Agroøkologi, som har gennemført en undersøgelse af, hvordan flere skovområder vil påvirke turisternes lyst til at besøge Howgill Fells. Ifølge postdoc'en kunne det have været et hvilket som helst højlandsområde i Storbritannien.      

Bekymret for tab af indkomst   

Det engelske højland er i vid udstrækning blevet defineret som "mindre gunstigt stillede områder", fordi det er områder, der er udfordret med hensyn til fødevareproduktion. Mindre gunstigt stillede områder er EU's klassifikation af områder, der er socialt og økonomisk ugunstigt stillede.   

"Højlandet bruges til fåreavl, men det er en industri, der er under forandring og oplever en tilbagegang. Derfor opfattes disse områder ofte som ideelle til etablering af skovområder", siger Sara Vangerschov Iversen.    

Det er dog ikke alle, der er glade for tanken om flere skovområder. Der er bekymring blandt lokalbefolkningen for, at flere skove vil betyde færre turister, og færre turister betyder lavere indtjening.    

"Landmændene i disse områder har udviklet deres landbrugsvirksomhed til ikke kun at omfatte landbrug, men også gårdbutikker og B&B'er. Der er med andre ord en stor interesse for, hvor mange turister der kommer og besøger området. Derfor er det også vigtigt for dem, der forvalter landskabet, at forstå, hvorvidt skovrejsning påvirker de mennesker, der kommer på besøg, negativt", forklarer Sara Vangerschov Iversen.    

Intet problem, så længe der stadig er udsigt fra fjeldtoppen  

Omkring 500 turister deltog i undersøgelsen, hvor forskerne undersøgte, om mere skove ville spille en rolle i forhold til, om de ville besøge et område som Howgill Fells.    

"Der er mange stemmer i denne debat om mere skove eller ej. Det, vi kan bidrage med her, er flere beviser direkte fra turisterne. Vi har talt med turisterne og undersøgt, om skovområder i disse områder rent faktisk påvirker deres valg af destination," siger Sara Vangerschov Iversen.    

I undersøgelsen blev den nuværende tilstand med 1,5 % skovareal i Howgill Fells sammenlignet med en række scenarier for en forøgelse af skovarealerne med 10 %, 25 %, 50 %, 75 % eller 100 %. 

"Det overordnede resultat af vores undersøgelse er, at en forøgelse af skovdækket ikke påvirker turisterne. Langt de fleste svarede, at en øget mængde skov ikke ville have nogen indflydelse på, om de ville besøge området. På den anden side kan vi se, at antallet af personer, der stadig ville besøge området, faldt en smule, jo mere skov der blev plantet, men selv ved scenariet 75 % og 100 % svarede flertallet af respondenterne stadig, at det ikke gør nogen forskel for dem", siger Sara Vangerschov Iversen.    

Undersøgelsen viser dog, at selv om turisterne ikke ville have noget imod at tilbringe deres ferieaktiviteter i skoven, foretrækker de stadig at have udsigt fra fjeldtoppen.   

"Det er en ret lille undersøgelse, vi har talt med ca. 500 turister et specifikt sted i Storbritannien, men fokus har været på turiststemmerne. Lokalt er det naturligvis et meget nyttigt resultat, her er beviset for, at man kan plante skovområder uden at påvirke turismen negativt. Det er også en undersøgelse, som er nyttig i resten af Storbritannien, hvor der er fokus på skovrejsning i lignende højlandsområder. Her er der bevis for, at det ikke vil påvirke turismen så meget som frygtet," siger Sara Vangerschov Iversen.  

PUNKTER INDHOLD OG FORMÅL
Eksterne samarbejdspartnere Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og University of Cumbria.
Ekstern finansiering Denne undersøgelse er støttet af Forestry Commission, UK (Grant number CFS 7/16) og University of Cumbria, UK. Organisationerne havde ingen rolle i undersøgelsens udformning, i dataindsamling og analyse, beslutningen om at offentliggøre eller udarbejdelsen af manuskriptet. 
Interessekonflikt Ingen
Link til videnskabelig artikel Publikationen "Impacts of woodland planting on nature-based recreational tourism in upland Enland - a case study" er udgivet i Landscape and Urban Planning. Den er skrevet af Sara Vangerschov Iversen, Naomi van der Velden, Ian Convery, Lois Mansfield, Chris Kjeldsen, Martin Hvarregaard Thorsøe og Claire D.S. Holt
Kontaktdata Postdoc Sara Vangerschov Iversen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. E-mail: sara.iversen@agro.au.dk