Aarhus Universitets segl

Fra Hundested til landbrugsforskning

Med rødder i Kenya, en opvækst i Danmark og sin nuværende forskning i agrivoltaics, arbejder Kamau Lindhardt på at skabe en fremtid, hvor bæredygtigt landbrug og vedvarende energi går hånd i hånd. Hans rejse spænder fra tropiske skovlandbrugssystemer i Sydamerika til avancerede agroteknologiske forskningsprojekter i Europa – alt sammen drevet af en passion for at løse globale udfordringer.

Foto: Kamau Lindhardt

Kamau Lindhardt voksede op i både København og Hundested, der ligger på Halsnæs i Nordsjælland. I Hundested spillede havet og naturen en central rolle i hans barndom. Hans interesse for naturvidenskab blev derfor tidligt vakt. Igennem gymnasietiden på Vibenshus HTX på Østerbro i København, studerede han bioteknologi, fordi han fandt det fascinerende at forstå, hvordan naturens processer kunne forklares gennem videnskab og teknologi. "Jeg har altid været fascineret af naturens sprog," forklarer han. Denne fascination blev en drivkraft i hans akademiske og professionelle rejse. 

Fra Sømand til akademisk landmand  

Opvæksten ved fjord og hav tændte Kamau Lindhardts fascination for livet til søs. Derfor valgte han at søge ind som elev på skoleskibet Georg Stage efter gymnasiet. Georg Stage giver ikke blot en anerkendt og alsidig uddannelse, men man bliver som elev også en del af et unikt dansk maritim kulturhistorie. ”Jeg havde brug for at prøve min drøm af med at blive sømand”, fortæller Kamau Lindhardt og fortsætter ”Min tid på Georg Stage betyder enormt meget for mig — og selv om jeg valgte at blive på land i stedet for sømandslivet, har jeg fået tilegnet mig uvurderlige færdigheder, respekt og kendskab til havet og venskaber for livet”.   

Uddannelsesvejen: Fra naturressourcer til plantevidenskab 

Tilbage på land begyndte Kamau Lindhardt på bacheloruddannelsen i naturressourcer ved Københavns Universitet med specialisering i planter. Uddannelsen introducerede ham til en bred vifte af emner, fra naturvidenskab til samfundsøkonomi, hvilket gav ham en helhedsorienteret forståelse af landbrugssystemer. Han skrev sit bachelorprojekt hos DLF, hvor han arbejdede med bioteknologiske metoder til mere bæredygtig græsforædling. "Det blev hurtigt klart for mig, at de vigtige men meget små processer i planter ikke var nær så interessante for mig — jeg ville hellere arbejde med praktisk management" siger han om sin beslutning om at skifte fokus til mark- og bedriftsniveau. 

Det var navnlig hans job til som studentermedhjælper på Københavns universitets forsøgsgård i Taastrup, der gav Kamau Lindhardt indsigt i landbrugsforskningen fra et praktisk perspektiv. ”Det var sjovt og lærerigt at kunne få lov til at køre de forskellige markmaskiner og hjælpe forskere, mange af dem mine undervisere, med deres markforsøg”, fortæller han.  

Fra Sydamerika til København 

Efter at have sparet op ved at arbejde i en børnehave på Amager i København, tog Kamau Lindhardt et år, hvor han rejste og arbejdede i bl.a. Brasilien og Colombia. Her fik han førstehåndserfaring med naturens mangfoldighed og tropisk landbrug ved at arbejde både på større kommercielle gårde og i mindre lokale fællesskabsprojekter. Oplevelserne gav ham en dybere forståelse af, hvordan klima og kulturer former forskellige landbrugssystemer. "Følelsen af at være i direkte kontakt med naturens systemer ved at arbejde med jorden og høste frugterne af sit arbejde skabte en dyb respekt for verdens landbrugere, både små og store," siger han. "Det bragte også minder frem om de mange stunder hos mine bedsteforældre på deres små landbrug i Kenya, hvor jeg tidligt lærte værdien af hårdt arbejde, vedholdenhed og naturens gavmildhed."" siger han.  

Hans ophold i Sydamerika blev dermed en øjenåbner for, hvordan landbrug kan variere globalt, og hvordan naturen påvirker dyrkningsmetoder. Og erfaringerne genkaldte minder fra Kenya, hvor meget af Kamau Lindhardts familie lever af det, de kan dyrke på deres små landbrug. "Mine bedsteforældre har altid været en stor inspiration for mig," fortæller han. "At se, hvordan de dyrker deres jord for at forsørge familien, har formet min forståelse og passion for landbruget." 

Efter bacheloren søgte Kamau Lindhardt videre til Wageningen University i Holland, et af verdens førende universiteter inden for landbrug og miljø. Her påbegyndte han sin kandidatuddannelse i plantevidenskab og geoinformatik. Opholdet i Holland gav ham mulighed for at dykke ned i globale forskningsprojekter, samtidig med at han fik indsigt i optimerede landbrugsmetoder og deres miljømæssige udfordringer. "Det var lærerigt at se, hvordan de i Holland håndterer lignende udfordringer, som dem vi står med herhjemme i Danmark, blot endnu større," forklarer han.  

Satellit data og agronomi Landbrugsstyrelsen 

Hjemvendt fra Holland fik Kamau Lindhardt job i Landbrugsstyrelsen i København. ”Jeg havnede i en fabelagtig enhed med fokus på satellitbaseret monitorering af Danmarks agerland. Her kunne jeg virkelig sætte mine kvalifikationer i spil”, fortæller han. Her fik han nemlig en position som understøttende GIS-ansvarlig for udviklingen af nye reguleringsmodeller, der sikrer, at Danmark overholder EU's direktiver på bl.a. vandmiljø, uden det skaber alvorlig forringelse for landbrugets betingelser. Det var spændende opgaver, men Kamau Lindhardt manglede følelsen af at have fingrene i jorden.  

Forskning i agrivoltaics - fremtidens bæredygtige landbrug 

I dag arbejder Kamau Lindhardt som ph.d. ved Aarhus Universitet på et EU-finansieret projekt - Value4Farm - hvor han forsker i agrivoltaics, som er en kombination af landbrug og solcelleenergi. "Vi kigger på, hvordan vertikale solpaneler påvirker afgrødernes vækst og kvalitet," siger han. Projektet undersøger blandt andet effekten af skygge og læ på vinterhvede, kløvergræs og soja. Kamau Lindhardt ser agrivoltaics som en løsning på nogle af de helt store udfordringer inden for fødevareproduktion og vedvarende energi. "Dette er en multifunktionel måde at udnytte vores landarealer på, hvor vi både kan dyrke fødevarer og producere bæredygtig elektricitet," forklarer han. 

En forsker med globalt perspektiv 

Kamau Lindhardt har en klar vision for fremtiden: "Jeg vil gerne være med til at optimere bæredygtige landbrugssystemer, både i Danmark og globalt." Hans motivation stammer fra en stærk nysgerrighed og ønsket om at gøre en forskel for landmænd og vores fælles miljø. "At finde løsninger, der kan gøre en reel positiv forskel for fremtidens landbrug, er det, der driver mig," siger han. 

Når Kamau Lindhardt ikke arbejder, finder han glæde i naturen og at være sammen med familie og venner. Han dyrker capoeira, kitesurfer, spiller musik og skrive digte. Han har også ombygget en mini varevogn til campervan, som han drømmer om at tage på eventyr i. "Jeg tror, det er vigtigt at finde tid til at udfolde sig og prøve nye ting, reflektere og drømme," siger han. "Det giver energi til både arbejde og hverdag." 

Fremtidens muligheder 

Kamau Lindhardt repræsenterer en generation af forskere, der kombinerer naturvidenskab, samfundsforståelse og globale perspektiver for at tackle nogle af verdens mest presserende udfordringer. Derfor er det kun naturlig for ham at arbejde med agrivoltaics. Det er nemlig ikke bare spændende forskning; det er en nødvendighed for en bæredygtig fremtid. Han ser et stort potentiale i at integrere teknologi med forståelsen af naturens processer og ressourcer gennem landbruget for at afhjælpe både fødevare- og energikrisen.  

“Agrivoltaics eller på dansk ’sollandbrug’ er stadig et nyt felt, men det har potentiale til at ændre måden, vi dyrker og generere energi på. Jeg håber, at min forskning kan være med til at bane vejen for praktiske løsninger, der kan implementeres globalt – fra små landbrug i Kenya til store energianlæg i Danmark,” siger han. 

Med en dyb passion for innovation og en klar forståelse for globale udfordringer ser Kamau Lindhardt frem til at fortsætte sin rejse i krydsfeltet mellem landbrug og vedvarende energi. “Vi står over for store udfordringer, men med de rigtige løsninger kan vi skabe en fremtid, der gavner både mennesker og planeten.” 

Kontakt

Kamau Lindhardt - klik her