Aarhus Universitets segl

Glædelig World Pulses Day

World Pulses Day eller international bælgfrugt dag finder sted i dag den 10. februar. Det er en årlig global begivenhed, der blev udpeget af FN i 2018 for at anerkende betydningen og de ernæringsmæssige fordele ved bælgfrugter (også kendt som "bælgfrugter"). Se med og find inspiration til, hvordan du får flere bælgfrugter på din tallerken.

Bælgfrugter er af afgørende betydning, når det drejer sig om at imødegå de udfordringer, der opstår i forbindelse med fattigdom, fødevaresikkerhed, sundhed og ernæring, jordbundssundhed og miljø. FN's Generalforsamling har derfor udnævnt den 10. februar til international bælgfrugt dag for at øge bevidstheden om og fremhæve bælgfrugternes ernæringsmæssige fordele og deres bidrag til bæredygtige fødevaresystemer og bekæmpelse af sult i verden. 

Hvad er bælgfrugter?

Bælgfrugter er de spiselige frø fra planter, der bærer bælg, såsom tørre ærter, tørre bønner, lupiner, linser og kikærter. Selv om bælgfrugter findes i forskellige former, sorter, størrelser og farver og findes i masse forskellige madretter fra hele verden, er de mest populære og udbredte typer af bælgfrugter tørrede bønner, ærter og linser. Bælgfrugters frø er fyldt med vigtige næringsstoffer som f.eks. fibre, protein, vitaminer og mineraler, hvilket gør dem til vigtige og sunde superfoods.

Spis flere bælgfrugter

Der er mange gode grunde til at spise flere bælgfrugter. De er sunde, indeholder mange vigtige næringsstoffer, fibre og vitaminer. Bælgfrugter er vigtige i en plantebaseret diæt, da de indeholder proteiner. Derudover er bælgfrugter rige på fermenterbare fibre, og kan derfor bidrage til at reducer risikoen for fedme, forstoppelse og tyktarmkræft. 

For at fejre bælgrfrugten giver postdoc Kirsten Enggrob og postdoc Juliana Trindade Martins her deres bud på nogle lækre retter med bælgfrugter. 

Forskning i bælgfrugter

Vi deltager i en række forskningsprojekter med bælgfrugter. Nogle af dem er: