Aarhus Universitets segl

Økologisk drift øger biodiversiteten, men det tager tid

En ny undersøgelse viser, at det kan tage årtier at genopbygge biodiversiteten efter omlægning til økologisk drift.

En ny undersøgelse fra Sverige viser, at antallet af vilde planter i bunden af kornmarker stiger støt over en periode på 30 år efter omlægning fra konventionelt til økologisk landbrug. Det vil sige, at biodiversiteten langsomt og gradvist bliver genopbygget, og at det kan tage årtier at opnå det fulde potentiale.

Den økologiske drift gavner særligt insektbestøvede planter og planter, som er sårbare overfor ukrudtsmidler. Planter giver føde og levesteder for anden biodiversitet, så den øgede mangfoldighed af planter, kan gavne andre organismer, som lever i agerlandet.

”Den svenske undersøgelse bidrager med nyttig viden til vores projekt Organic+. I Organic+ projektet arbejder vi netop nu med at forudsige langtidseffekter af biodiversitetsvenlige tiltag på økologiske bedrifter ved computersimulering. Resultaterne viser, at indsatserne kan øge bestande af bestøvere som bier, nyttedyr som edderkopper og biller, fugle og markvildt over en 30- årig periode,” forklarer Yoko L. Dupont, der er projektleder for Organic+, og fortsætter:

”Den svenske undersøgelse af floradiversitet, og vores simuleringer af insekter, fugle og pattedyr viser, at økologisk landbrug giver en dobbelt gevinst: Dels en rigere marknatur, dels flere af naturens hjælpere, som kan gavne landbrugsdriften i form af bestøvning og naturlig kontrol af skadedyr. Men forandringen sker kun gradvist, og tager tid.

Læs mere om den svenske undersøgelse i artiklen fra øko.nu

Læs mere om Organic+ her

Organic+ er en del af Organic RDD 7 programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det har fået tilskud fra Grønt Udviklings‐ og Demonstrationsprogram (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.