Aarhus Universitets segl

RootVision-projektet vil udvikle et nyt værktøj til at studere afgrødeblandinger

Aarhus Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at gennemføre RootVision-projektet, ledet af Eusun Han. Projektet, som fokuserer på roddiversitet i afgrødeblandinger, sigter mod at udvikle et nyt værktøj til at studere rødder i forskellige afgrødeblandinger. Det vil hjælpe de forskere og den industri, der arbejder med diversificerede dyrkningssystemer.

Foto: colourbox.com

RootVision sigter mod at vælge de rigtige rødder til afgrødediversitet

Diversificerede plantesamfund i landbrugsmarker kan forbedre bæredygtig produktion af fødevarer, foder, materialer og energi. For at opnå dette er det nødvendigt at forstå, hvordan forskellige plantearter kan sameksistere og drage fordel af hinanden også under jorden. De nuværende værktøjer til at måle rodvækst kan ikke skelne mellem arter uden at ødelægge prøverne, hvilket gør det svært at studere afgrødeblandinger og deres underjordiske interaktioner.

Billede 1: Forskellige rødder i en afgrødeblanding

RootVision-projektet vil udvikle et nyt værktøj, der kan skelne mellem arter i afgrødeblandinger ved hjælp af avanceret spektroskopi. Denne ikke-destruktive metode vil gøre det muligt for forskere at studere roddiversitet og interaktioner mere effektivt, hvilket vil føre til mere produktive og bæredygtige landbrugspraksisser.

RootVision er en holdindsats

Eusun Han har samlet et stærkt forskerteam for at nå projektets mål. Gernot Bodner (University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU) og Boris Rewald (Mendel University in Brno, MU) er begge anerkendte rod-forskere, der vil udvikle forudsigelsesmodeller og analytiske værktøjer. Uffe Jørgensen (Aarhus Universitet) vil levere og administrere en unik multispecies kontekst for at evaluere det nye værktøj. Henrik Brinch-Pedersen og Claus Krogh Madsen (Aarhus Universitet) vil bidrage med ekspertise inden for bioteknologi ved at bruge digital PCR til at validere metoden. Marco Lombardi (Aarhus Universitet) vil integrere spektroskopi og bioteknologiske tilgange, der forbinder laboratorie- og markforhold.

Billede 2: Holdet bag RootVision

RootVision vil bidrage til accelereret afgrødediversificering

Projektet sigter mod at fremme afgrødediversificering i græsforvaltning og afgrøderblandinger. En bedre forståelse af afgrødesammensætning og rod-til-rod interaktioner vil fremme hurtigere og bredere adoption af diversificeringsstrategier blandt landmænd og industrien. Det vil bidrage til mere bæredygtige landbrugspraksisser.

Billede 3: Blandede græslandsarter (venstre; Billede venligst udlånt af Shaohui Zhang) og mellemafgrøder af intermediært hvedegræs og hestebønne (højre)

“Når vi forbedrer vores evne til at studere rodinteraktioner og diversitet, vil vi kunne bidrage til de bredere mål om bæredygtig udvikling i landbruget. Det er i tråd med globale bestræbelser på at reducere landbrugets miljøpåvirkning og fremme effektiv ressourceudnyttelse,” siger Eusun Han fra Aarhus Universitet.

Han understreger vigtigheden af RootVision projektet: "Forståelse af de underjordiske interaktioner mellem forskellige afgrødearter er afgørende for udviklingen af bæredygtige landbrugssystemer. RootVision-projektet vil give os et unikt værktøj til at udforske disse interaktioner i større detalje og anvende denne viden til at forbedre afgrødeproduktivitet og bæredygtighed."

Mere information

Projeklt navn: RootVision: Illuminating root diversity under crop mixture  
Finansiering: DFF-Research Project 1 – Technology and Production Sciences
Modtager: Eusun Han - Aarhus University
Bevilling: DKK 3,157,344
Kontakt: Eusun Han, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Tlf.: +45 9350 8891 eller email: eusun.han@agro.au.dk