Aarhus Universitets segl

Viden og videoer om jord - direkte på din skærm

Som en del af EU’s mål om at forbedre jordsundhed har EU-projektet PREPSOIL lavet en database med information om jordens sundhed. Her ligger alt fra korte videoer til videnskabelige dokumenter på 13 forskellige sprog. Også dansk.

Foto: Canva

Videoer, artikler og politiske dokumenter. På PREPSOILS hjemmeside kan finder du masser af viden om dyrkning af jorden på en sund og bæredygtig måde. Og så endda på dansk.

Her har partnere fra hele Europa nemlig uploadet viden på lokale sprog og på den måde bidraget til at nå EU’s mission om sund jord. PREPSOIL Knowledge Hub er navnet på den innovative alt-i-en platform.

Knowledge Hub’en er en central del af EU-projektet PREPSOIL, der støtter implementeringen af EU's Soil Mission, hvor formålet er at reducere forringelser af jorden og samtidig øge bevidstheden og den grundlæggende forståelse af og viden om jord i alle landbrugsområder i Europa inden 2030.

Mere specifikt skal PREPSOIL levere værktøjer og rum for udveksling af viden, opbygning af kapacitet og tværregional forbindelse gennem kanaler som ’Communities of Practice' (CoPs) og 'Advancing Soil Sustainability Series'.

Et overflødighedshorn af flersproget, online information

PREPSOIL’s Knowledge Hub er et støt voksende flersproget bibliotek, der giver adgang til talrige ressourcer, herunder anbefalinger, værktøjer, konferencebidrag, uddannelsesmateriale, politiske dokumenter og videnskabelige materialer fokuseret på forskellige aspekter af jordsundhed.

"Hovedmålet med Knowledge Hub’en er at fungere som et samlingspunkt for viden om og forståelse for jord. Et sted, der samler den tilgængelige information for at forbedre adgangen til eksisterende ressourcer om jordsundhed," forklarer Ning Huang, projektleder på Aarhus Universitet, der er en del af PREPSOIL. 

Databasen skal inspirere og forbinde borgere og fremme praksisfællesskaber, samtidig med at der også leveres specialiseret indhold til uddannelsesmæssige formål. Knowledge Hub’en byder på et bredt udvalg af ressourcer, herunder træningssessioner og materialer relateret til forretningsmodeller og planer for Living Labs, alt sammen med til at bidrage til de overordnede mål i EU’s Mission Soil.

Søgbar indeks efter Jordmissionsmål

Fordi databasen er designet til at understøtte målene i EU’s 5 missioner, er alt det uploadede materiale kategoriseret ud fra dets relevans for disse mål. Det sikrer også en generel overensstemmelse med EU's mål; at reducere ørkendannelse, bevare jordens organiske kulstoflagre, stoppe jordforsegling og øge genbrug af byjord, reducere jordforurening og forbedre genopretning, forebygge erosion og forbedre jordstruktur for at fremme biodiversitet i jorden.

Udover at man kan søge efter de enkelte må i databasen, kan indholdet også filtreres efter jordbrugsformål, sprog og land. Det gør det muligt at finde materiale på forskellige sprog og fra forskellige regioner. På nuværende tidspunkt inkluderer Knowledge Hub’en indhold fra 25 lande på 13 forskellige sprog.

Borgerdrevet fokus på lokale sprog

Vægten på at bruge lokale sprog er en karakteristisk funktion ved PREPSOIL Knowledge Hub, fortæller Ning Huang:

"At Knowledge Hub’en er flersproget, er afgørende for at engagere borgere og øge bevidstheden om jordens sundhed og relaterede emner på lokalt niveau".

Databasen skulle gerne opmuntre lokale organisationer og enkeltpersoner til at dele erfaringer, anbefalinger og viden, og det gør den til en værdifuld ressource for det globale fællesskab ud over blot de europæiske lande.

Ved at give information på lokale sprog og fremme samarbejde mellem forskellige parter er det formålet at skabe et fyldigt arkiv, der gavner samfund, forskere, beslutningstagere og borgere og dermed fremmer de mål, som vedrører sund jord på globalt plan.

Hub’ens fremtid

Knowledge Hub’en vil være åben og have en offentligt tilgængelig funktion til at uploade materiale i hele 2024. Alt materiale bliver gennemgået af en redaktion, før det bliver tilgængeligt online. Indtil 2024 er det PREPSOIL’s partnere i forskellige lande, der har uploadet indhold til databasen.

PREPSOIL’s Knowledge Hub vil linke til nationale og regionale hjemmesider og platforme, og den vil fungere som centralt arkiv og diskussionsforum for selve EU’s Soil Mission.