Aarhus Universitets segl

Jordspektroskopi

Tidsforbruget, omkostningerne og arbejdsindsatsen der kræves med de nuværende metoder til jordanalyser nødvendiggør et skift til hurtigere og billigere alternativer. De seneste fremskridt indenfor sensorteknologi er lovende og tilbyder potentielt effektive metoder til kvantificering og karakterisering af jordegenskaber. 

Vores mål er at bruge nye banebrydende teknologier. Vi tilpasser state-of-art spektroskopiske metoder som:  

  • Visible Near-Infrared (vis-NIR)
  • Mid Infrared (MIR)
  • Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS)

Anvendelse af infrarød spektroskopi (IR) til analyse af afgørende jordegenskaber er baseret på det faktum, at spektra indeholder information om jordens fundamentale sammensætning – dens organiske og uorganiske materialer. IR er en hurtig, ikke-invasive og billig analysemetode, der kan anvendes i både laboratoriet og marken. 

LIBS er en hurtig metode til analyse af forskellige elementer i jord. Den er baseret på analyse af de atomiske spektrallinjer i det lysspektrum, der udsendes ved hjælp af en laser-inducerede plasma, hvor det udsendte lys er karakteristisk for elementerne i prøvens sammensætning. Den er også fri for kemi og kræver kun minimal forberedelse af prøven. 

Vi anvender en sammensmeltning af vis-NIR, MIR, og LIBS i forbindelse med avancerede multivariat dataanalyse til bestemmelse af et bredt spektrum af jordegenskaber på en hurtigere og billigere måde. Denne tilgang giver mere indsigt i den basale forståelse af jorden og dens funktioner.  

Spektroskopi-baserede karakterisering af jord anvendes også af forskere til modellering og digital jordkortlægning. I praksis kan de undersøgte metoder og tilgang vi foreslår her også anvendes af landmænd og rådgivere i lovgivningsprocessen.

Maria Knadel

Tenure Track adjunkt Institut for Agroøkologi - Jordfysik og Hydropedologi