Aarhus Universitets segl

En rejse fra zoologi til klimabevidst forsker

På grund af sin opvækst i Canada har Leanne Peixoto altid været draget af naturen. Her tilbragte hun sin barndom med at udforske søer, skove og bjerge, hvilket udviklede en dyb fascination for dyr og insekter, noget der senere skulle inspirere hende til at vælge en akademisk karriere vej.

Foto: Leanne Peixoto

Oprindeligt var hun passioneret omkring zoologi og entomologi, og hun afsluttede sin bachelorgrad inden for disse områder i 2009. Men forskningsverdenen kaldte, og Leanne Peixotos slog sig ned som entomolog, hvor hun kunne dykke ned i molekylær forskning i skadedyr og sygdomme overført af insekter. Selvom hun var glad for forskningen, følte hun et behov for at forfølge noget endnu større. 

Det "større" viste sig at være klimaforandringer. "Jeg er meget optaget af klimaet," forklarer hun, det var, som om hun var drevet af en kraft, hun ikke længere kunne ignorere. Miljøkrisens presserende karakter fik hende til at forlade sit arbejde i Canada og USA. Inspireret af sin portugisiske arv og en vens historier om at studere i Danmark, satte hun kurs mod Europa, hvor hun fandt en kandidatuddannelse i miljøledelse i landbruget. Det virkede som den perfekte blanding mellem hendes viden om insekter og klimabevidst landbrug. Danmark, indså hun snart, var præcis, der hun skulle være. 

En stejl læringskurve i dansk landbrug 

Overgangen fra zoologi og entomologi til landbrug var alt andet end let. "Jeg havde ingen baggrund i landbrug," husker Leanne Peixoto og reflekterer over de overvældende nye termer, begreber og praksisser, hun skulle lære i Danmark. Udfordringen afskrækkede hende dog ikke. Tværtimod inspirerede den hende. Under sine kandidatstudier mødte hun en inspirerende professor, som senere blev hendes ph.d.-vejleder. "Jørgen E. Olesen var inspirerende i sin undervisning, og jeg ville arbejde med ham, så jeg søgte en ph.d. med ham som vejleder," husker hun. 

Leanne Peixotos ph.d.-fokus på flerårige afgrøder og deres potentiale til at øge kulstoflagring blev hurtigt hendes passion, især da hun dykkede dybere ned i målet om at reducere drivhusgasemissioner. Selvom hun stadig var fascineret af biologi, begyndte hun at fokusere på jordens molekylære og mikrobielle niveauer. Hun undersøgte alt fra planters sundhed til kvælstofemissioner. Overgangen var udfordrende, men hendes nysgerrighed og drivkraft for at gøre en forskel i kampen mod klimaforandringer holdt hende i gang.  

Fra insekter til landbrugets indvirkning 

Leanne Peixotos forskerkarriere i Danmark har været præget af hendes dedikation til at forstå og reducere landbrugets miljømæssige fodaftryk. Hun centrerer sin forskning om, hvordan afgrøde- og jordforvaltning kan hjælpe med at reducere drivhusgasemissioner, især kuldioxid og lattergas. 

"Jeg er ikke kun interesseret i emissioner, men også i mekanismerne bag dem," forklarer hun. Leanne Peixoto ser en unik forbindelse mellem sit arbejde med jord og klima: "Jeg kan lide at studere de små ting, molekylerne og mikroberne, for at forstå, hvorfor disse emissioner sker." 

Gennem årene har hendes nysgerrighed og tværfaglige tilgang ført hende til en række projekter, herunder hendes seneste forskningseventyr inden for plantebaserede fødevaresystemer. Som mangeårig vegetar har Leanne Peixoto advokeret for plantebaserede kostvaner i over 20 år og forstået både deres miljømæssige fordele og udfordringer. Det nylige danske projekt om lupiner og sojabønner begejstrer hende, fordi det giver hende mulighed for at bringe sin ekspertise om kulstof- og kvælstofcyklusser til et felt, hun personligt brænder for. Hun ved dog, at det ikke er uden udfordringer. "Folk er stadig lidt skeptiske overfor soja," siger hun. "Og vi skal sikre, at vores løsninger ikke skaber yderligere miljøproblemer." 

Innovationens tveæggede sværd 

Leanne Peixoto beskriver ofte sine forskningsresultater som et "tveægget sværd." Mens bælgplanter som lupiner og sojabønner kan øge jordens kulstof og er lovende som bæredygtige proteinkilder, kan de også øge lattergasemissioner, hvilket er problematisk fra et drivhusgasperspektiv. Dette paradoks af fordele og ulemper har været et tilbagevendende tema i hendes arbejde. "Man finder ofte noget, der er gavnligt på den ene måde, men skadeligt på en anden," siger hun og fremhæver den omhyggelige balance, der er nødvendig, når man arbejder med miljø- og klimaforskning.  

Hun indrømmer, at denne virkelighed nogle gange kan være frustrerende, især i et akademisk miljø, hvor innovation kan møde modstand. Hendes fokus forbliver dog urokkeligt. Hun tror på at se fremad, forstår at forskning er langsom, og anvendelige løsninger tager tid. "Vi har talt om løsninger i årevis. Det er tid til at gå videre til faktiske, handlingsrettede strategier," understreger hun og fremhæver sit ønske om at se sin forskning have en reel indvirkning. 

Nysgerrighed som katalysator for forandring 

Hvis der er én egenskab, der definerer Leanne Peixotos karriere, er det hendes umættelige nysgerrighed. "Jeg har brug for at vide, hvorfor ting sker, ikke bare at de sker," siger hun og forklarer sin passion for at dykke ned i mekanismerne bag miljøændringer. Det har ført hende til en bred vifte af forskningsemner, fra molekylær jordbiologi til emissionssporing og nu plantebaserede fødevaresystemer. Det er en udfordring at specialisere sig i kun ét område, indrømmer hun, men for hende er det hele en del af det større puslespil med at løse klimarelaterede problemer. 

Selv i sine nuværende projekter fortsætter Leanne Peixoto med at bygge bro mellem videnskabelig viden og anvendelse i den virkelige verden, som hun kalder det. Hendes seneste forskning i plantebaserede systemer sigter ikke kun mod at finde bæredygtige alternativer, men også at diversificere folks kostvaner og bevæge sig væk fra en overafhængighed af animalske produkter. "Mangfoldighed på tallerkenen er lige så vigtig som mangfoldighed i marken," bemærker hun. 

En vision for bæredygtige fødevaresystemer 

Leanne Peixotos akademiske rejse er langt fra overstået. Hun forestiller sig en fremtid, hvor hendes arbejde bidrager til at etablere effektive, forskningsbaserede afbødningsstrategier, som landmænd og politikere kan implementere globalt. I en ideel verden ville landbruget, ifølge hende, være en sektor, der aktivt reducerer emissioner i stedet for at tilføje dem. Hun håber, at hendes arbejde kan føre til diversificering af kostvaner, integrere flere plantebaserede fødevarer ikke kun i Danmark, men globalt. "Det handler om at bidrage positivt til verden," siger hun. 

Ved at blive indenfor forskning ser Leanne Peixoto frem til en fremtid, hvor forskere samarbejder mere på tværs af discipliner og fokuserer på praktiske løsninger, der gør en umiddelbar forskel. For hende handler rejsen ikke kun om videnskabelig opdagelse, men om at bruge den viden til at drive positiv forandring. Og mens hun fortsætter sin forskning i Danmark, forbliver Leanne Peixoto forankret i sin mission om bedre at forstå naturen, forbedre fødevaresystemernes bæredygtighed og i sidste ende hjælpe med at skabe en mere modstandsdygtig planet. 

Kontakt

Leanne Peixoto - klik here