Aarhus Universitets segl

Folkemøde 2021 – Lavbundsjordenes X-faktor i klimakampen

Danmark vil reducere CO2 udledningen med 70% til 2030. Det betyder, at vi har travlt! Men måske findes der en gamechanger i landbruget, nemlig de såkaldte lavbundsjorde. Men hvad er det, og hvorfor er det vigtigt? Og hvorfor er noget, der egentlig lyder ret simpelt faktisk ret svært?

Gik du glip af året Folkemøde? Så fortvivl ikke, du kan se eller gense alle Aarhus Universitets indslag online på YouTube. 

X-faktor i klimakampen

Danmark skal nå at reducere CO2-udledningen med 70% inden 2030, det betyder, at vi har travlt. En potentiel gamechanger for en grøn omstilling i Danmark finder vi hos landbruget, der står for op mod 35 % af den danske udledning af drivhusgasser. Du har måske nok hørt om, at de såkaldte lavbundsjorde spiller en central rolle både for klima, biodiversitet og miljø, men hvad er lavbundsjord, og hvorfor er det vigtigt? 

Lavbundsjordene står alene for ca. 10% af de danske udledninger af klimagasser. Hør forskere fra Aarhus Universitet fortælle om jorden, de biologiske processer, og hvordan udtagning af lavbundsjord kan reducere landbrugets udledning af drivhusgas og kvælstof og genskabe eller ligefrem forbedre naturen herhjemme. Få også en forklaring på, hvilke udfordringer, der kan være forbundet med udtagning af lavbundsjorde, og hvorfor noget, der virker simpelt faktisk er svært.  

Deltagere: 
Lars Elsgaard, lektor ved Institut for Agroøkologi

Mogens Humlekrog Greve, sektionsleder ved Insitut for Agroøkologi

Morten Tune Strandberg, seniorrådgiver ved Institut for Bioscience

Se ”Lavbundsjord har X-faktor i klimakampen – forstå hvorfor! her.

Se eller gense dagens program her:

I øvrigt er der også mulighed for at følge debatter med AU-forskere via Folkemødets hjemmeside.