Aarhus Universitets segl

Engrapgræs - tolerance over for græsukrudtsmidler

Projektleder: Birte Boelt (email)

Formål og indhold

Forekomst af græsukrudt specielt enårig og alm. rapgræs er et alvorligt problem i engrapgræs til frø. De kemiske midler, som er effektive overfor disse ukrudtsgræsser, udviser en varierende skånsomhed overfor afgrøden. Det er projektets formål, at undersøge tolerance over for tre græsukrudtsmidler i engrapgræs behandlet under varierende vækst· og klimaforhold. Forsøget gennemføres i markforsøg på Forskningscenter Flakkebjerg. I forbindelse med behandlingerne i marken udtages planteprøver (intakte jordsøjler), som placeres i klimasimulatorer ved 3 forskellige klimaer med det formål at opnå en bedre forståelse af klimaets indflydelse på afgrødens tolerance.

Potentialet for det kommende års frøudbytte etableres i efteråret via etablering og vækst af nye skud. Denne skududvikling er stærkt afhængig af dyrkningsstrategi (gødskning, afpudsning/afgræsning etc.) og klimaforhold (nedbør, temperatur og indstråling). Genvæksten varierer betydeligt fra år til år, mark til mark og mellem sorter, men kan karakteriseres ved biomasse/tørstof pr. ha; rod/top forhold; skudantal og størrelse; kvælstof og kulhydratindhold.

I markforsøg søges genvækstraten varieret via dyrkningsstrategi (faktor 1) og herbicidbehandlinger udføres gennem efteråret (under varierende temperatur og lysforhold). Herbiciderne Agil, Topik og Regiane udsprøjtes henholdsvis l september, oktober og november, mens Monitor udsprøjtes på 3 tidspunkter i foråret. Endvidere undersøges skånsomheden af en Reglone vintersprøjtning kombineret med enten Topik i efteråret eller Monitor i foråret. Doseringerne fastsættes med udgangspunkt i de hidtidige erfaringer i engrapgræs.

Parallelt med markforsøg udtages planteprøver (intakte jordsøjler), som placeres i klimasimulatorer ved 3 forskellige klimaer. Formålet med disse undersøgelser er at adskille effekterne af klimaet fra effekter af øvrige dyrkningsforhold såsom genvækstrate og denned opnå en bedre forståelse af klimaets indflydelse på herbicidernes selektivitet.

Faktor 1 Genvækst
A. Høj genvækstrate (hyppige afpudsninger kombineret med kvælstoftildeling)
B. Lav genvækstrate (afpudsning omkring 1. oktober kombineret med traditionel
kvælstoftildeling )

Faktor 2 Herbicidbehandling
1. Ubehandlet
2. Reglone (standardmiddel)
3. Agil
4. Topik
S. Topik efterfulgt af vintersprøjtning med Reglone
6. Monitor
7. Vintersprøjtning med Reglone fulgt op af Monitor i foråret (april)

Faktor 3 Behandlingstidspunkt
A. September (Monitor: februar)
B. Oktober (Monitor: marts)
C. November (Monitor: april)

I forsøget udtages planteprøver til bestemmelse af biomasse, rod/top-forhold, kvælstof og
kulhydrat-indhold. Endvidere gennemføres reflektansmålinger og visuel bedømmelse af antal
frøbærende stængler.

Resultater

Forsøg præsenteres ved markvandringer for frøkonsulenter og avlere i vækstsæsonen, og resultaterne fra forsøget præsenteres ved vintermøde (2009/10).