Aarhus Universitets segl

Herbicidafprøvning i spinat, chrysantemum og blomsterfrø 2010

Formål og indhold

Brug af herbicider er fortsat den mest effektive og rationelle metode til ukrudtsbekæmpelse i havefrø. Betingelserne er dog vanskelige, idet der gennem en årrække er forsvundet mange herbicider til små afgrøder, og med indførsel af nye kriterier for godkendelse af pesticider i EU om nogle år ventes herbicidsituationen at forværres. De agrokemiske firmaer har kun ringe interesse i små afgrøder, og derfor er det i høj grad branchen selv, der må sørge for at der afprøves midler. Off-label godkendelsessystemet har vist sig at være en god måde, hvorpå mangelen på herbicider til havefrø kan afhjælpes, men det kræver et kontinuert arbejde med screening af midler, og efterfølgende afprøvning og strategiudvikling. Gennem de seneste 10-12 år har et velfungerende samarbejde mellem DJF Flakkebjerg, Landscentret, Frøsektionen, havefrøavlerforeningen og havefrøfirmaerne med DJF Flakkebjerg som forsøgsudførende enhed, udmøntet sig i mere 25 off-label godkendelser af herbicider til havefrø.

Afprøvningen af herbicider tager ofte udgangspunkt i tidligere erfaringer og forsøgsresultater, men somme tider må der startes helt fra bunden med at screene helt nye herbicider. Midler, der her viser sig selektive, afprøves over en årrække med henblik på at fremskaffe den nødvendige dokumentation til off-label. Ofte suppleres det afsluttende afprøvningsarbejde med mere strategiorienterede forsøg for at kunne vejlede praksis bedst muligt. Forsøgene udføres som etårige markforsøg, hvor der registreres virkning på dominerende ukrudtsarter, bedømmelser for skade på kulturplanter samt høstudbytte i form af enten biomasseudbytte eller frøudbytte afhængig af om det er screenings- eller afprøvningsforsøg.

I 2009 er der udført herbicidforsøg i spinat, chrysanthemum, karse og korsblomstrede afgrøder (pak choy og hvidkål). I 2010 har erhvervets konsulenter og avlerrepræsentanter rangeret herbicidforsøg i spinat, chrysanthemum og blomsterfrø som værende af høj prioritet med særlig fokus på følgende emner:

  • Spinat: Trods stor forsøgsaktivitet i mere end 12 år er det ikke lykkes at finde et alternativ til Asulox. Meget tyder på at Asulox helt forsvinder, hvilket efterlader et hul med hensyn til bekæmpelsesmuligheder overfor især kamille, pileurter og korsblomstret ukrudt. Der er udført screeninger af herbicider i 1996, 1999 og 2007. I 2009 udførtes den hidtil mest omfattende screening med 20 aktivstoffer. Der er planlagt en opfølgende screening i løbet af sensommeren, men foreløbige resultater tyder på, at 4-6 af disse stoffer kan være selektive, og der bør arbejdes videre i 2010. Det drejer sig blandt andet om metamitron, clopyralid, flufenacet og flere jordherbicider.
  • Chrysanthemum: I 2008 viste en pottescreening hos DJF Flakkebjerg, at Harmony kun påvirkede chrysantemum i ringe grad, men også at Fox og Fenix muligvis er selektive. Det er i markforsøg i 2009 bekræftet, at Harmony synes skånsom overfor chrysantemum, mens Fox og især Fenix er noget mere aggressiv. For at kunne opnå off-label godkendelse af Harmony, og eventuelt også de øvrige to midler, er det nødvendigt at forsøgene fortsættes i 2010.
  • Blomsterfrø udgør arealmæssigt en lille del af havefrøarealet, men der er gode muligheder for øget afsætning de kommende år. En hindring for udvidelse af produktionen er imidlertid, at der stort set ikke findes godkendte herbicider til denne produktion. I første omgang sigtes mod at udføre en indledende screening af udvalgte herbicider i de 7 mest dyrkede arter af blomsterfrø.