Aarhus Universitets segl

Ny metode til artsbestemmelse af rødsvingel og væselhale på tidlige udviklingsstadier

Projektansvarlig: Peter Kryger Jensen
E-mail: peterK.Jensen@agrsci.dk 

Rødsvingel og væselhale kan ikke umiddelbart skelnes fra hinanden alene på deres udseende (morfologi) på et tidligt udviklingsstadie. Marker/delmarker med en uacceptabel bestand af væselhale kan derfor for nuværende ikke udpeges på et tidligt udviklingsstadie, hvor det stadig er muligt at etablere en anden afgrøde på arealet.

I foråret 2009 er der udført indledende undersøgelser med potteforsøg der har vist, at de to arter kan adskilles på et tidligt tidspunkt ud fra plantebiomarkører (kemotaksonomiske forskelle). Dette kan udnyttes og der kan udvikles en ny metode til bestemmelse af udvalgte plantebiomarkører, der kan videreudvikles til en felt-test til marken.

Projektet er opdelt i tre faser:

  1. Dyrkning af plantemateriale
  2. Screening og metodeudvikling
  3. Validering af metoden i marken.

I den første fase er det vigtigt at planterne vokser ens i samme jordtype og under de samme forhold, så disse parametre ikke påvirker vurderingen af screeningen af plantebiomarkører og udvælgelsen af markører. Resultaterne af screeningen anvendes direkte til metodeudviklingen der målrettes mod en felttest. Projektet forventes udført på følgende måde: I rødsvingelmarker udsås små prøver af væselhale på et kendt areal. på tidlige udviklingsstadier sent efterår og tidligt forår indsamles plantemateriale af væselhale fra prøvefladerne samt af rødsvingelplanter fra marken. Plantematerialet anvendes til at udvikle en ny metode til artsadskillelse af de 2 arter ved hjælp af planteindholdsstoffer som udvalgte plantebiomarkører, Der anvendes nyudviklede simple screeningsmetoder og avanceret HPLC (High Performance Thin Layer Chromatography).

Efterfølgende valideres metoden på de faktorer, der skønnes at kunne påvirke metodens anvendelighed. Der udsås og indsamles plantemateriale fra arealer hvor følgende faktorer er tilstede:

  1. 1. kontra 2. års mark
  2. jordtype og
  3. udviklingsstadie.

I foråret 2010 er der fremavlet plantemateriale af væselhale fra to danske lokaliteter og to rødsvingelsorter. Plantematerialet af de to arte er fremdyrket under forskellige vækstforhold, De første undersøgelser med plantebiomarkørmetoden tyder på at der er muligt at skelne væselhale fra rødsvingel ved hjælp af metoden. Der foretages yderligere undersøgelser i efteråret 2010, samt udsåning af væselhale i rødsvingel for at forberede plantemateriale til 2011.