Aarhus Universitets segl

Delt N baseret på afgrødens behov

Projektleder: René Gislum

Projektets formål og indhold

Projektets formål er at optimere anvendelsen af den større mængde kvælstof, som frøavlerne har fået til rådighed via den delt tildeling baseret på afgrødens behov. Den supplerende kvælstoftilførsel skal baseres på afgrødens behov, og vi har tidligere vist, hvordan kvælstof fortyndingskurven og sensorer kan være med til at finde de tilfælde, hvor kvælstof bliver en begrænsende faktor for frøudbyttet. Vi ønsker at anvende disse metoder i nye forsøg tilpasset de dyrkningsmetoder man anvender i dag.

Forsøget kan gennemføres selvstændigt, og det kan samtidig indgå som medfinansiering i en GUDP-ansøgning, hvor aktiviteterne udbygges med mere detaljerede undersøgelser af afgrødens vækst og udvikling til anvendelse i vækstmodeller.

Projektets baggrund og formål

Projektets formål er at optimere anvendelsen af den større mængde kvælstof, som frøavlerne har fået til rådighed. Vi har tidligere testet muligheden for at udføre en sen kvælstof gødskning, men på grund af lave kvælstof normer var det ikke muligt at udvikle en delt kvælstof strategi, som kunne øge frøudbyttet. Med en større kvælstof mængde til rådighed har vi mulighed for, at tilføre ekstra kvælstof i de situationer hvor afgrøden har et højt udbytte potentiale, men hvor kvælstof kan blive en begrænsende faktor for at kunne udnytte dette potentiale. Den sene kvælstoftilførsel skal baseres på afgrødens behov, og vi har tidligere vist, hvordan kvælstof fortyndingskurven og sensorer kan være med til at finde de tilfælde, hvor kvælstof bliver en begrænsende faktor for frøudbyttet. Vi ønsker at anvende disse metoder i nye forsøg tilpasset de dyrkningsmetoder man anvender i dag.

Projektets aktiviteter

Projektet gennemføres som markforsøg ved AU-Flakkebjerg, hvor der udføres en detaljeret monitering af afgrødens tilvækst og kvælstofindhold om foråret i frøavlsåret v. hj.a. sensorer, kamera og laser monteret på drone. Som udgangspunkt gennemføres forsøget i alm. rajgræs, men hvis projektet gennemføres som en del af et GUDP-projekt inkluderes minimum én art mere efter samråd med frøbranchen.

Alm. rajgræs udlægges som en standard etablering i vårbyg.
Plantebestand af udlæg registreres efterår og forår og korreleres med billeder fra drone.

Frøavlsåret:
Biomasse og N-status moniteres gennem vækstsæsonen og resultaterne anvendes sammen med N-fortyndingskurven til at undersøge om N er begrænsende for afgrødens vækst og udvikling.

Udkast til forsøgsplan:

  1. Forårsgødskning med 120 kg N/ha
  2. Forårsgødskning med 170 kg N/ha
  3. Forårsgødskning med 120 kg N/ha + 50 kg N/ha
  4. Forårsgødskning med 120 kg N/ha + N tildelt efter kvælstoffortyndingskurven
  5. Variabel N-tildeling i relation til afgrøde og årets vækstforhold

I afgrøden registreres:
Lejesæd
Antal fertile skud
Frøudbytte og N-indhold, frøvægt
Halmudbytte og N-indhold

Projektets mål / leverancer

Projektets resultater præsenteres for frøkonsulenter og indgår i udarbejdelse af dyrkningsvejledninger omkring gradueret kvælstoftildeling i frøgræs.

  • Markforsøg til besigtigelse ved sommermarkvandring
  • Foreløbige resultater fra markforsøg præsenteres ved vintermøder for konsulenter
  • Input til dyrkningsvejledning for frøgræs
  • Artikler i fagtidsskrifter
  • Indlæg ved nationale og internationale konferencer