”SPIS DIT RUGBRØD”, sagde mor altid i 50’erne. ”SPIS SPIRER” siger mange mennesker, der interesserer sig for sund mad. Begge dele er klogt sagt. For rugbrød specielt når det er fuldkornsrugbrød, der er på bordet. Fuldkorn er sundt, fordi det indeholder vitaminer, mineraler og mættende fibre. Og under spiringen af f.eks. hvede øges vitaminindholdet, og proteinerne omdannes, så de nemmere optages i organismen. Der er dog mange undersøgelser der tyder på at fuldkorn har sundhedsfremmende egenskaber, der ikke KUN skyldes fibre, proteiner, vitaminer og mineraler.
Vi har for nylig opdaget at fuldkorn indeholder en gruppe af biologisk aktive stoffer, som man ikke før har set. Der er 10 stoffer i den samme familie, og de findes i betydelige mængder I fuldkorn. Der er stor variation mellem mængderne af de enkelte stoffer og mængderne øges ved en forbehandling af kernerne. Måske har vi fundet fuldkornets X-factor - det hidtil udefinerede element i fuldkornets sundhedsfremmende egenskaber?
Med dette projekt vil udføre basal forskning af effekten af disse nyopdagede biologisk aktive stoffer. Derudover vil vi inddrage de andre kendte sunde stoffer i fuldkorn i vores vurdering. Det vil gøre vores analyse komplet. Vi vil undersøge hvordan man kan lave brød og andre fuldkornsprodukter, der på en gang er velsmagende og indeholder en optimal sammensætning af de nyopdagede biologisk aktive stoffer. Vi forudser at resultaterne af vores projekt får stor betydning for fødevarer og sundhed.
Kogebogen ”Fuldkorn” er fyldt med opskrifter, der inspirerer til at bruge forskellige former for fuldkorn, så man får sundhed og lækkeri i samme mundfuld. Opskrifter som chokolade-rugbrødsboller og rugbrødslagkage lokker den søde tand, mens opskrifter som rugbrød med rodfrugt og kamut-fiskefrikadeller spiller ind til den sunde frokost eller aftensmad.
Alle opskrifterne resulterer i fuldkornsgodbidder, der udover at smage godt har nogle helt særlige egenskaber. Fuldkornets mulige sundhedsfremmende egenskaber rækker ud over de velkendte vitaminer, mineraler, fibre og proteiner. Hemmeligheden hedder benzoxazinoider:
Fuldkorn af Anemette Olesen (dansk)
Whole Grains by Anemette Olesen (engelsk)
Fullkorn av Anemette Olesen (svensk)
For yderligere information kontakt venligst: Inge S. Fomsgaard, Institut for Agroøkologi, e-mail: inge.fomsgaard@agro.au.dk