Nye undersøgelser viser at det er ekstra godt for prostatakræftpatienter at spise en kost med meget fuldkornsrug. Det får PSA-tallet, som er et mål for sygdommens status, til at falde. Ansøgerens nye undersøgelser viser, at rugkerner og brød bagt af rug eller forbehandlet hvede indeholder betydelige mængder af stoffer af gruppen benzoxazinoider. Vi sammenholder nu disse to nye opdagelser med hidtidig viden om at benzoxazinoider – isoleret fra andre planter – virker hæmmende på prostatakræftceller. Så er vores hypotese oplagt: Benzoxazinoiderne i rugprodukterne må være en væsentlig del af årsagen til de positive effekter mad med rug har på prostatacancer. Det kræver en del at bevise hypotesen. Med vores grundlagsskabende forskning vil vi undersøge, hvilken kemisk form benzoxazinoiderne har, når de optages i prostatavæv; beskrive hvad der sker med alle andre molekyler i prostatavævet, når rug-stofferne er til stede; og registrere ændringerne i kræftcellerne når prostatakræftpatienter spiser meget rug. I mange år er der blevet fokuseret på fibre, lignaner, polyfenoler og alkylresorcinoler, når man har ledt efter de sunde stoffer i rug. De stoffer tager vi med i betragtning. Når vi har vist hvilke stoffer fra rug, der virker på kræftcellerne, kan vi forbehandle rugen så den har et optimalt indhold af præcis de stoffer. Måske kan vi også vise vejen imod nye kemiske stoffer, der ligner rug-stofferne, men som kan bruges som medicin.