Den overordnede ide bag dette projekt er at fremme en afbalanceret udvikling af hele den økologiske sektor ved at øge kvægbrugets bidrag til forsyningen med næringsstoffer til den økologiske planteavl og de øvrige husdyrproduktioner. Det er derfor vigtigt at have en stor andel af kløvergræs i køernes foderrationen og bedriftens sædskifte.
Græsmarken har potentiale til at forsyne malkekoen med energi og næringsstoffer som uden eller med et meget begrænset tilskud kan sikre en effektiv, økonomisk rentabel, mælkeproduktion. Det praktiseres allerede i lande som Irland og New Zealand, men er kun sparsomt undersøgt under danske forhold. Der er derfor brug for at se på, hvordan græs, frisk såvel som konserveret, kan indgå i køernes fodring året rundt i betydende mængder. En sådan græsbaseret ration kan sikre en høj ressource udnyttelse på kvægbedriften og samtidig have en gunstig og dokumenterbar indflydelse på mælkens egenskaber som kan give anledning til en større værditilvækst til gavn for hele kæden.
Formålet med projektet er at udvikle og dokumentere produktionen af mælk, baseret på rationer med en høj andel kløvergræs, dels som et differentieret mælkeprodukt, og dels som et økologisk system, der kan bidrage til forsyningen af de øvrige økologiske sektorer med foder og næringsstoffer.
Projektet er beskrevet som et treårigt projekt med start 1. januar 2018, men der er pt. kun bevilling for 2018 fra Fonden for Økologisk Jordbrug (FØL) og Mælkeafgiftsfonden (MAF).
Herudover bidrager mejerierne Thise og Arla til aktiviteterne.
Arbejdet er organiseret i nedenstående 4 arbejdspakker:
AU-AGRO: Troels Kristensen, Lisbeth Mogensen
AU-ANIS: Martin Riis Weisbjerg, Søren Krogh Jensen
AU-FOOD: Lars Viking
SEGES-Økologi: Arne Munk
Arla Foods amba: Peter Stamp Enemark
Thise Mejeri: Anne Berg Olesen
Bedrifter: Torsten Wetche, Jørgen S. Madsen
Staldfodring med frisk græs. Martin Øvli Kristensen og Arne Munk, Seges Økologi Innovation
Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Martin Øvli Kristensen, Seges Økologi Innovation
Fedtsyresammensætning af mælkeprøver fra græsmælk. Lars Wiking, Institut for fødevarer, Aarhus Universitet
Årsrapport 2018 - Bedrift A, Arne Munk, Seges Økologi Innovation og Troels Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Årsrapport 2018 - Bedrift B, Arne Munk, Seges Økologi Innovatiion og Troels Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Årsrapport 2019 - Bedrift A, Arne Munk, Seges Økologi Innovation og Troels Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Årsrapport 2019 - Bedrift B, Arne Munk, Seges Økologi Innovatiion og Troels Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Bedrift A - RISE Bæredygtighedsrapport, Berns Landbrugsuniversitet; Skolen for landbrug, skovbrug og fødevarevidenskab HAFL; Response-Inducing Sustainability Evaluation RISE
Bedrift B - RISE Bæredygtighedsrapport, Berns Landbrugsuniversitet; Skolen for landbrug, skovbrug og fødevarevidenskab HAFL; Response-Inducing Sustainability Evaluation RISE
Græsmælk fra Thise Mejeri https://thise.dk/historier/graesmaelk/